Luizen behandelen en luizen voorkomen met Silikom
Blog,  Kids,  Kind 0-12

Luizen behandelen en luizen voorkomen doe je zo!

Met de start van het nieuwe schooljaar krijgen we jaarlijks al snel een brief mee van school. Namelijk dat er terug luizen gespot zijn. Blijkbaar al sinds week 2 want de kleuters kregen toen al een brief mee. Luizen hoeven al lang geen taboe meer te zijn. We weten allemaal al dat luizen geen voorkeur hebben voor proper of vuil haar. Rijk of arm, iedereen krijgt er ooit wel eens mee te maken. Als je pech hebt is dit iets wat jaarlijks terug keert. Luizen behandelen en luizen voorkomen is eenvoudig met onderstaande tips.

Persoonlijk krijg ik zelf de kriebels bij het idee alleen al dat de kinderen luizen zouden kunnen hebben. Ik heb altijd iets in huis om luizen te bestrijden. Want zo ontdekte ik eens luizen bij de meisjes op een zondag. En ja, dan is de gewone apotheek niet open en moet je naar de apotheek van wacht. Dat maakt de aankoop van dergelijke producten een stuk duurder dan wanneer je ze gewoon bij de apotheek kunt aankopen. En de behandeling een dagje uitstellen is ook geen optie.

Luizen behandelen en luizen voorkomen: stappenplan.

1. Controleer je kind op luizen.

Wanneer je kindje met het bevreesde luizenbriefje thuis komt, of klaagt van jeuk aan het hoofd: contoleer je kind dan op hoofdluis. Het is niet omdat er luizen op school zijn, dat je kind er mee in aanraking is gekomen.

Hoe doe je dat?

  1. Maak het haar van je kindje nat en doe er flink wat conditioner in, spoel dit niet uit!
  2. Borstel het haar zodat er geen knopen meer inzitten.
  3. Kam het haar met een luizenkam boven een wit blad. Zo zie je makkelijk of er luizen uit het haar worden gekamd.
  4. Maak de luizenkam telkens proper met een keukenpapier of spoel de luizenkam af.

2. Behandel indien nodig

Wanneer je luizen opmerkt in het haar van je kind, dan is een behandeling nodig. Je kunt kiezen voor een luizenshampoo, maar ook voor een spray. Ik heb beide gebruikt en mijn persoonlijke ervaring zegt dat een shampoo makkelijker in gebruik is dan een spray. Toch zeker wanneer het over lang haar gaat. Zelf hou ik niet van agressieve producten. De producten van Silikom bevatten geen pesticiden. En wat ook heel goed is is dat luizen hier niet resistent tegen kunnen worden.

Hoe werkt het?

De luizenshampoo van Silikom Once (die maar 1 behandeling vragen) leggen een verstikkend laagje op de luizen waardoor ze dus stikken. Er zit ook een product in die binnendringt in de neten en ook deze vernietigt. In de shampoo zit een product die ervoor zorgt dat de neten niet blijven kleven in het haar en ze zo door het wassen wegspoelen.

Je kunt kiezen voor een shampoo die in 5 minuten alle luizen en neten dood maakt. Maar ook voor een spray die je in het haar kunt sprayen. Dit laat je best zeker 15 minuten zitten voordat je het kunt uitspoelen. Zelf heb ik met beide ervaring en vind ik de shampoo, zeker voor lang haar, eenvoudiger om te verdelen.

3. Vergeet ook dit niet:

Luizen kunnen maar 48 u blijven overleven buiten de hoofdhuid, vergeet dus niet:

  • Beddengoed wassen op 60°
  • Jassen, sjaals, mutsen wassen op 60°
  • Was de favoriete knuffels mee met het beddengoed, de overig knuffels (als je kind er veel heeft) kun je in een plastic zak stoppen en voor zeker 48 u aan de kant zetten.
  • Stofzuig de zetel grondig, zeker de kieren niet vergeten.
  • Dekentjes en kussenovertrekken op de zetel worden best ook gewassen.
  • De haarborstels kun je in een badje met warm water stoppen, ook terug zorgen voor een temperatuur van rond de 60°

Wat je niet op warme temperatuur kunt wassen kun je ook in een plastic zak in de diepvries steken. Na 24 uur zijn ook daar de luizen dood.

Verwittig school, opvang, vriendjes met wie je kind speelde, de chiro, enz… te verwittigen zodat ook zij kunnen gecontroleerd worden. Wanneer niet iedereen wordt behandeld, dan is de kans op herbesmetting groot.

4. Luizen voorkomen

Wanneer de behandeling gedaan is, kun je met Silikom Protect anti-luizenspray voorkomen dat je kind terug luizen krijgt. Of nog beter: je gebruikt het voor je kind ook maar kans heeft om luizen te krijgen.

Zo werkt Silikom Protect:

De spray kun je op nat of droog haar sprayen. Het heeft een lekkere, niet chemische geur: mango en sinaasappel (echt heerlijk!). Het haar nadien doorkammen, de spray werkt verzorgend en het haar is super zacht nadien. Dit mag je zeker 2 keer per week doen, of telkens na het wassen van het haar.

Hier ga ik elke maandagochtend sprayen en op donderdagochtend. Zo kan ik hen met een gerust hart naar school sturen. Beter voorkomen dan genezen toch? Het gaat me in ieder geval heel wat werk besparen. En daar word ik alleen maar blij van.

Luizen behandelen en luizen voorkomen is met deze producten dus echt eenvoudig. Je kunt de producten online kopen bij onder andere Viata.be of in de apotheek in je buurt.

#samenwerking

Lees ook: Kinderen leren omgaan met geld: tips!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *