Boek review Afspraak in Wonderland: een boek voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden.
Blog,  Kids,  Leesboeken

Boek review Afspraak in wonderland | Scheiding

De ouders van Oscar zijn pas uit elkaar. Oscar is best trots op zijn nieuwe kamer bij papa. Maar hij mist mama. Daarom spreekt hij elke avond met haar af in Wonderland. In die fantasiewereld vol herinneringen beleeft Oscar een knotsgek avontuur.

Wanneer ouders uit elkaar gaan, zijn ook de gevolgen voor de kinderen niet te onderschatten. Daarom is het zo belangrijk om dit onderwerp met hen te bespreken en te luisteren naar de vragen waar zij mee zitten.

Boek review Afspraak in wonderland.

Het boek begint met het verhaal van Oscar die zijn weg wat moet zoeken na de scheiding van zijn ouders. Hij heeft het moeilijk met de nieuwe situatie en zijn hoofd zit vol vragen. Hij heeft het niet gemakkelijk en mist hoe het vroeger was. Wanneer hij gaat gaan slapen gaat hij in zijn dromen naar Wonderland.

Een boek vol handvaten om kinderen te helpen tijdens en na een scheiding.

Een scheiding is een rouwproces waar je als kind en ouders door moet. Het leven wordt plots helemaal anders en kinderen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan dit nieuwe leven. Dat is niet altijd gemakkelijk. Kinderen stellen zich zoveel vragen: Is het mijn schuld dat mama en papa uit elkaar zijn? Wat als mama of papa opnieuw verliefd worden? Moet ik nu veranderen van school?

Dit boek geeft aanzet om tot een gesprek te komen met je kind. Het helpt je om met jongere kinderen te praten over de gebeurtenis, terwijl oudere kinderen misschien zelf al kunnen lezen.

Het boek werd gemaakt door verschillende mensen van de Gezinsbond, een scheidingsexpert en kinderpsychologe. Ik vind het in ieder geval een prachtig boek om samen mee aan de slag te gaan. Een aanrader voor iedereen die in deze spijtige situatie zit.

Dit vind je terug in het boek:

Algemene tips

Deel 1: Het nieuws van de scheiding

Over het vertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Hoe komt het nieuws binnen bij je kind en welke vragen komen er bij hem naar boven? Welke emoties komen er allemaal bij kijken? Boos, bang, verdrietig… en hoe ga je daar mee om? Hoe help je je kind om het allemaal wat te verwerken?

Deel 2: Wat verander er? Wat blijft hetzelfde?

Waar moet ik nu wonen? Wanneer zie ik mijn mama en wanneer mijn papa? Hoe zal dat allemaal in zijn werk gaan? Wat gaat er gebeuren met huisdieren? Kan mama of papa dat wel allemaal betalen? Dit zijn maar enkele van de vele vragen die aan bod komen. Met dit boek krijg je de handvaten om alles bespreekbaar te maken en om duidelijkheid aan je kind te geven.

Deel 3: Een (erg) moeilijke scheiding.

Een scheiding loopt vaak niet van een leien dakje… Wat als het niet goed gaat met mama of papa? Of als het niet goed gaat met je kind? Wat als een van mijn ouders niet goed voor me zorgt? Wat als ouders altijd ruzie blijven maken?

Deel 4: Mijn rechten.

Wat zijn mijn rechten als kind? Dit boek is ook heel handig voor oudere kinderen. Die kunnen hier heel veel informatie zelf in terug lezen. Mag ik kiezen bij wie ik woon. Wat als de rechter beslist dat mama of papa niet voor mij kan zorgen?

Deel 5: Daar komt een plusmama of pluspapa.

Als mijn papa of mama opnieuw verliefd worden, wat dan? En hoe gaat dat als die plusmama of pluspapa ook kinderen heeft? Wat als mama of papa homo of lesbisch lijkt te zijn na de scheiding?

Deel 6: Iemand om mee te praten.

Kan ik nog praten met mijn ouders? Indien neen, waar kan ik als kind terecht? Wie kan mij helpen? In dit boek kun je organisaties vinden voor zowel België als Nederland.

Zoals je kunt zien is het boek heel uitgebreid en zoals ik al vermeldde: het boek is goed voor kinderen van kleuterleeftijd, maar ook voor de lagere school en zelfs in het middelbaar.

Meer info:

  • Auteurs: Emy Geyskens en Elien Craenhals
  • Illustraties: Annelies Vandenbosch
  • Verschijningsdatum: 07 september 2020
  • Uitgeverij: Infodok
  • Genre: Kids & Jeugd
  • Aantal bladzijden: 144
  • Voor wie? Kinderen van kleuterleeftijd tot zelfs in het middelbaar.

Voor wie het boek wil kopen: Door de corona crisis raken heel wat boekenwinkels in problemen. Het boek kun je om deze reden best in een fysieke winkel kopen zoals Standaard Boekhandel. Voor wie deze online wil bestellen kun je het boek hier aankopen.

Ook interessant: De voelsprieten van Neel; Een boek voor hoogsensitieve kinderen.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.