Groot leeftijdsverschil tussen kinderen: 2 flinke meisjes met hun baby broer
Blog,  Kids,  Mama zijn

Voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen.

Onze kinderen zijn nu 14, bijna 12 en bijna 5 jaar oud. Tussen de eerste 2 kinderen zat er maar 2 jaar en 4 maanden. Dat vond ik zelf best pittig omdat beide kinderen nog volop de zorg van mama nodig hadden. Dat baby 2 een huilbaby was, maakte het er niet makkelijker op. De eerste jaren waren worstelen om er door te raken. Maar goed, we zijn er door geraakt!

Reden genoeg dus om heel wat tijd tussen onze kinderen te laten! Pas toen de meisjes 6 en 8 jaar oud waren, besloten we er terug voor te gaan. Hier hebben we heel lang over getwijfeld, want we zagen toen heel wat beren op de weg… Toch kan ik het nu, 5 jaar later, iedereen aanraden. Een groot leeftijdsverschil tussen kinderen, oftewel aan nakomertje: aanrader!!

De voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen kinderen:

Je kunt rusten tijdens de zwangerschap

Want eerlijk is eerlijk: als je al een peuter in huis hebt, dan zit rusten er gewoon niet in! De ene zwangerschap is de andere niet, maar ik was heel vaak moe tijdens mijn zwangerschappen. Voor mij was het echt fijn dat de meisjes naar school gingen en ik tijdens de dag mijn rust had. Ook mijn bekken zag af, we hadden een huishoudhulp nodig voor het huishouden. Geen idee hoe ik dat met kleine kinderen in huis zou gedaan hebben.

De oudste kinderen beleven bewust je zwangerschap

En hoe leuk is dat! Samen naar de gynaecoloog gaan kijken naar de baby in mama haar buik! Zalig, echt waar! En wat dacht je er van om samen de eerste kleertjes, knuffeltjes, speeltjes… te gaan kiezen? Het kan ook leuk zijn om op die babylijst een cadeautje uit te kiezen voor de oudere kindjes, want hé, zij worden tenslotte grote broer en / of zus! Dus er valt ook voor hen iets te vieren!

Je hebt echt tijd om te genieten van de baby

’s Morgens even de drukte trotseren voordat de school start. Zorgen dat de oudste op tijd klaar geraken… Ik denk dat iedereen met kinderen wel die ochtend rush herkent. Pfieuw! Even zweten! Maar nadien is er terug… die rust in huis! Ja, ik weet het, met een baby is het ook wel druk! Flesjes geven, pampers verschonen, baby troosten, enz… Maar met een peuter in huis is het toch net dat tikkeltje zwaarder! (lees: veeeel zwaarder)

Je voelt je weer een aantal jaar langer jong met terug een baby, peuter, kleuter in huis.

Als je 7 jaar na je jongste nog een kindje krijgt… Dan ga je je echt 7 jaar langer jong voelen. Met een peuter, kleuter is er altijd leven in huis. Vince is nu 5 en ik geniet volop van onze knuffelmomentjes en zijn avondritueel waarbij ik wel 20 minuten boekjes lees met hem. Ik zou het voor niets willen inruilen. Ik kan enkel hopen dat hij nog lang zo blijft knuffelen met zijn mama.

Je oudere kinderen zijn zelfstandiger en kunnen al wat helpen.

Hier konden de meisjes zich zelfstandig aankleden, bij het wassen hadden ze ook amper hulp nodig. Hun boterhammetjes smeren als ik net aan het voeden was, was voor hen ook geen probleem. En dat geeft rust. Niet 100 dingen tegelijk moeten doen omdat je het net zo druk hebt met de baby is echt een luxe.

Je hebt de tijd om geleidelijk aan te wennen aan het lege nest syndroom

Ik zou wel kunnen janken als ik denk dat de kinderen ooit het huis uit zullen gaan. Noooo!!!! Het gaat gewoon veel en veel te snel! Ik zal zo blij zijn dat ik die kleine man nog heb om me aan vast te klampen. Toch nog eentje die zijn mama nodig heeft om zijn boterhammen te smeren en zijn was te doen 😉 Dat lege nest syndroom mag nog veeeeeele jaren weg blijven!

Heb jij ervaring met een groot leeftijdsverschil tussen kinderen? Zie jij er ook zoveel voordelen in? Of had je achteraf gezien toch liever de kinderen dichter na elkaar gekregen?

Lees ook: 10x waarom tienerdochters hebben zo leuk is!

Lees ook: Het favoriete speelgoed van een 4-jarige.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *