Het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel
Blog,  Er op uit,  Huisonderwijs,  Kids,  Thuisonderwijs,  Uitstapjes

Het museum voor natuurwetenschappen in Brussel met kids

Vroeger gingen we zelden of nooit naar musea, maar sinds het huisonderwijs zijn we op zoek naar leuke educatieve uitstappen met ons zoontje. Dit is voor hem de beste manier om nieuwe dingen te ontdekken en te leren zonder dat het als leren aanvoelt. Zo gingen we samen naar het museum voor natuurwetenschappen in Brussel, anders gekend ook als het dinomuseum. Vince zijn nieuwsgierigheid werd enorm geprikkeld en het werd een boeiende en leuke uitstap, eentje die zeker voor herhaling vatbaar is! Hij heeft een leuk boek over dinosauriërs waar we al uit geleerd hebben. Tijd om nu dingen in het echt te bekijken!

Wat valt er allemaal te bezichtigen?

Veel, heel veel! Wij hebben hier 5 uur gespendeerd en hebben nog niet alles goed bekeken. Dat zegt al heel veel van hoe plezant en interessant we het vonden. Er is ook gewoon heel veel te bekijken en het gebouw is enorm groot. We plannen binnen 2 jaar nog eens terug te gaan, tegen dan is ons zoontje wat ouder en heeft hij weer nieuwe interesses.

Hieraan mag je je verwachten als je naar dit museum in Brussel gaat:

Giants

Ontdek 11 gigantische dieren die na de dinosauriërs leefden. De dieren staan er in ware grootte gepresenteerd. Ongelofelijk hoe gigantisch groot deze dieren waren!

Let wel op, dit is een tijdelijke tentoonstelling van 20.10.23 → 25.08.24

De galerij van de dinosauriërs

Dit is ook wel de reden waarom sommigen dit museum het dinomuseum noemen. Dit is de grootste zaal van Europa die in het teken staat van dinosauriërs. Ontdek hoe ze leefden en hoe groot ze waren. Deze zaal is indrukwekkend en eigenlijk het hoogtepunt van het museum.

Levende planeet

Hier vind je honderden opgezette dieren in allerlei vormen en formaten. Vissen, zoogdieren, reptielen… Hier hebben we enorm veel tijd gespendeerd en we zijn echt onder de indruk van wat we allemaal gezien hebben. Er hangen in het museum ook enkele walvisskeletten. Waaronder die van een potvis. En dat enkele weken nadat we een levend exemplaar zagen op vakantie in Spanje. Indrukwekkend hoe groot die zijn! Ik kan me voorstellen dat voor kleine kinderen dit het meest fascinerende deel is van het museum.

Galerij van de mens

Ontdek de evolutie van de mens. Je vindt hier 15 verschillende 3D reconstructies op ware grootte. En hoe klein zijn sommige!

Galerij van de mens – Ons lichaam

Dit is een van mijn eigen persoonlijke favoriete onderdelen van het museum. Leer er alles over de ontwikkeling van de mens. Over de ontwikkeling van de hersenen, de groei van een baby in de buik, alles over je organen enzovoort. Ik leerde ons zoontje onlangs nog over het spijsverterings- en ademhalingsstelsel. Dit konden we hier nog eens op een andere manier bekijken. Echt de moeite!

Galerij van de evolutie

In deze zaal ontdek je alles over de evolutie van levende wezens op onze planeet. Hier vond ik de uitleg wat beknopt en wist ik niet altijd wat ik juist aan het bekijken was. Het was ook de laatste zaal die we deden en na al die uren rondlopen al was de energie misschien wat verzwakt. Misschien moeten we hier de volgende keer onze ronde beginnen.

Mineralenzaal

Ik eindig hier met de zaal waar we eigenlijk begonnen waren. Deze zaal heeft een indrukwekkende collectie kristallen, meteorieten, fluorescerende mineralen en zelfs een zeldzaam maansteentje. Zo leuk om al die verschillende gekleurde steentjes te zien.

Waar moet je verder aan denken als je dit museum wil bezoeken?

Vervoer en parkeren

Op de website van het museum staat dat parkeren moeilijk is en dat je beter met het openbaar verkeer komt. Hier hadden we wel wat stress rond want wij rijden met een hele grote bestelwagen en we wisten dat parking voor ons nog moeilijker is dan met een gewone auto. Maar met 7 personen met de trein gaan is niet goedkoop en daar komt nog eens bij dat wij minstens 2 uur extra onderweg zouden zijn. Dat was voor ons geen optie. We hadden geluk om op de parking van het museum te kunnen staan vlakbij de inkom. Voor wie toch met de trein zou reizen: je kunt aan de helft van de prijs reizen als je op voorhand ook je ingangticket voor het museum koopt.

Vind hier de discovery tickets van NMBS en reis aan de helft van de prijs. Per volwassene mogen 4 kinderen tot 12 jaar gratis meereizen.

Tijd

Hou er rekening mee dat dit geen museum is waar je in 2 uur weer buiten bent. Zorg dat je voldoende tijd voorziet om alles te bekijken. Wij waren er 5 uur en als we echt alles goed hadden willen bekijken hadden we er misschien nog een uur of 2 mogen aanplakken. Het is natuurlijk ook een optie om meer dan 1 keer te gaan en dan weer eens extra tijd te spenderen in andere zalen.

Quanta costa?

De inkomprijs is 13 euro voor een volwassene en 5 euro voor een kind tot en met 18 en voor studenten die een studentenkaart kunnen voorleggen. Kinderen van 0 tot 3 jaar zijn gratis. Deze prijzen zijn echt budgetvriendelijk als je kijkt naar wat je ervoor terug krijgt!

Er is een cafetaria waar je iets kunt drinken en eten. Niet goedkoop vond ik want we betaalden 3,50 euro voor een cola. De goedkope inkomprijs maakt dat wel terug goed. Daarnaast is er nog een souvenir winkeltje waar je dingen kunt kopen zoals leuke (voor)leesboeken, educatieve boeken, knuffels, stenen en zoveel meer.

Tickets koop je hier aan.

Als je van plan bent om naar het het museum voor natuurwetenschappen te gaan, laat dan zeker eens weten wat je ervaring was.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *