Blog,  Kids,  Opvoeding

Jij kunt worden wat je maar wil, wanneer je maar wil. | Opvoeding

De meeste ouders voeden hun kinderen op met het idee dat school heel belangrijk is. Je moet jaren aan een stuk haast elke dag naar school. Al vanaf de leeftijd van 6 jaar worden kinderen opgezadeld met huiswerk. Elk jaar een beetje meer. En in het middelbaar verwachten ze dat je na een hele dag school nog eens 2 uur werkt voor school. Huiswerk, taken, toetsen en examens zorgen ervoor dat heel wat vrije tijd aan school wordt besteed.

Wanneer mogen kinderen nog eens gewoon echt kind zijn?

Want… Je diploma is heel belangrijk. Het lijkt haast alsof dat diploma het volledige leven van je kind gaat bepalen. Gewoon je best doen is vaak niet genoeg. Afspraakjes met vrienden mogen vaak niet doorgaan wegens ’teveel schoolwerk’ of het wordt als straf gebruikt wegens ‘slechte punten’. De kriebels krijg ik daarvan, echt, bah!!!

Als we onze kinderen nu eens leren te vertrouwen op zichzelf.

En hen leren dat ze kunnen worden wat ze maar willen, wanneer ze het willen? Als we hen nu het vertrouwen kunnen geven dat ze kunnen worden wat ze maar willen…

Hoe vaak zie je niet dat iemand een bepaald diploma heeft, enkele jaren de job uitoefent wat op zijn diploma staat… Om na enkele jaren een burnout te hebben of dan te merken van: tiens, dat is toch precies niet wat ik ECHT wil doen.

Wat als we onze kinderen laten opgroeien en hen hun eigen talenten leren ontdekken, in plaats van die te onderdrukken door scholen… Wat als we eindelijk eens gaan inzien dat het haast onmogelijk is om op 14-jarige leeftijd al ECHT te weten wat je later wil worden.

Wat als we inzien dat educatie belangrijk is, maar dat je altijd verder kunt blijven leren.

Dat je op gelijk welk tijdstip in je leven je kunt omscholen? Dat je helemaal niet een bepaalde job voor heel je leven moet doen? Dat je kunt groeien in wat je doet en gaandeweg ontdekt wat je echte passie is?

Dat is wat wij onze kinderen willen meegeven. Je best doen op school is belangrijk, maar er zijn nog veel andere dingen die net zo belangrijk zijn. Je kunt worden wat je wil, wanneer je het wil. Als je er maar sterk genoeg in gelooft. Als je maar genoeg zelfvertrouwen hebt in wat je kunt bereiken.

Examenstress, faalangst, …

Hier kennen onze kinderen geen stress door examens. Hier worden ze niet gestraft voor slechte punten. En toch, toch doen ze hun best. Meer hoeft ook niet. Later komt ook nog, en dan zijn de mogelijkheden in opleidingen ook nog onbeperkt.

Ik wil absoluut niet dat ze zich heel hun leven gaan vastpinnen op hun diploma, en heel hun leven dezelfde job gaan doen. ‘Omdat het zo hoort’. Neen! Zij moeten weten dat ze zich kunnen ontwikkelen, andere interesses mogen krijgen, en zich daar goed over mogen voelen. Ik wil dat ze hun leven leven, en beseffen dat ze er alles uit moeten halen. Je leeft maar 1 keer, leef het dan ook zoals jij het wil.

Hun passie vinden komt met de tijd, dat merk ik bij mezelf ook. Ik denk dat ik op mijn 33 mijn ware passie nog moet vinden, maar ik blijf groeien, ontwikkelen en ik geloof sterk dat ik ook nog mijn echte gave zal vinden. Maar hoe dan ook, het komt goed met onze kinderen, daar ben ik zo van overtuigd!

Hoe sta jij in het leven? Wat wil jij je kind meegeven op vlak van educatie?

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

3 reacties

  • Dorien

    Dat heb je echt perfect verwoord, Stephanie!
    Ik voel dat ook zo aan. Alleen, zoals je zegt.. De druk om binnen die noemen te lopen is groot. Ook al willen we zelf net het liefst buiten de lijnen kleuren. En botsen we zelf tegen het rigide systeem van ons onderwijs aan ..
    Toch in de lagere school! Vanaf volgend jaar geen kleuters meer.. Ik houd mijn hart echt al vast en kijk er eerlijk gezegd niet naar uit. Niet zozeer omdat dan het “kleine” weg is. Maar omdat onze drie kinderen dan echt binnen dat systeem van huiswerk etc terechtkomen en we daar zelf eerlijk gezegd niet helemaal achterstaan.

  • Sabrina

    Ik denk er precies zo over. Het schoolsysteem is zo hopeloos ouderwets en de kinderen van deze tijd zien dit en kunnen en willen hier niet meer in mee gaan.. toch zie ik leerkrachten en ouders angstvallig vasthouden aan dit systeem met alle gevolgen van dien..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *