Boeken: Anne van het groene huis en Anne van Avonlea
Blog,  Boeken

Boekreview: Anne van het groene huis. Jeugdboek

In ons gezin zijn we echt verzot op series kijken. Elke avond kijken we samen met onze pubers naar zeker 2 afleveringen van de serie die we op dat moment volgen. Zo keken we voorbije maanden ook naar de 3 seizoenen van Anne with an E. Echt een aanrader voor het hele gezin, we hebben er echt van genoten. Het verhaal over een roodharig weesmeisje heeft ons gepakt, echt een prachtige reeks!

Ook onze tieners vonden de serie echt de moeite waard. Zo erg zelfs dat Ylana (12 jaar) op zoek ging of er geen boeken over waren te vinden. En of die er zijn!! En ik moet eerlijk bekennen: onze dochters lezen NOOIT, dus dat wil al heel wat zeggen. Het boek ‘Anne van het groene huis’ werd in 1908 geschreven door de Canadese schrijfster Lucy Maud Montgomery. Het werd vertaald naar het Nederlands in 1910.

Hoewel de verhalen al meer dan 100 jaar oud zijn (hoe leuk is dat!) zijn de boeken nog steeds erg geliefd door de jeugd. En dat is niet zonder reden natuurlijk. Het verhaal van Anne is zo leuk dat het verfilmd werd in 1919, 1934, 1956, 1972, 1985, 2000 en 2009. En in 2017 werd een nieuwe tv-serie over de boeken geproduceerd voor Netflix. Dit alleen zegt al meer dan genoeg. Dit moeten wel leuke boeken zijn!

Anne van het groene huis

Matthew en Marilla Cuthbert hadden heel wat anders voor ogen toen ze weesmeisje Anne Shirley van het station kwamen ophalen: als ongetrouwde broer en zus hadden ze immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen! In plaats daarvan is kwebbelkous Anne naar ze toegestuurd, een springerig 11-jarig meisje met lange rode vlechten.
Anne rekent er beslist op dat ze naar het weeshuis teruggestuurd zal worden, maar het loopt heel anders. De Cuthberts zijn vanaf de eerste ontmoeting door haar betoverd.

Maar er is meer…

De boeken bestaan uit 6 delen, waarvan enkel de eerste 2 naar het Nederlands vertaald werden. Echt een zonde, uitgeverij Karmijn overweegt om het 3de boek ook te laten vertalen door het blijvende succes van de eerste 2 boeken. Wij zeggen: DOEN! Deel 2 ligt in ieder geval klaar om te lezen voor als het eerste boek uit is. Dan kan ook onze andere dochter beginnen met ze te lezen.

Anne van Avonlea (deel 2 van de reeks)

In deze geheel nieuwe vertaling van deel 2 van Anne van het Groene Huis is Anne inmiddels bijna 17 jaar. Na de tragische dood van Matthew in het eerste deel is Anne samen met Marilla op de boerderij achtergebleven. Ze moeten het samen zien te rooien. Anne is inmiddels opgeleid tot onderwijzeres en begint vol moed aan een nieuwe uitdaging: lesgeven op haar oude school in Avonlea! En hoe zal het verder met Gilbert gaan, met wie Anne een haat-liefdeverhouding heeft ontwikkeld?
Met het ouder worden is Anne misschien wat minder springerig geworden, regelmatig komen haar humor en ondeugende aard naar boven, en ook in dit deel worden we als lezer weer deelgenoot van heerlijke avonturen.

Waarom boeken nog beter zijn dan de serie

Boeken zijn vaak nog uitgebreider en anders dan wat je in een film of serie ziet. Het boek is heel herkenbaar wanneer je de serie hebt gezien, maar toch anders. Verschillende mensen op Instagram zeiden me dat als je eerst de boeken leest en dan pas de serie bekijkt, de serie tegen slaat. Dus het kan interessant zijn om eerst de serie te bekijken voordat je begint te lezen. In ieder geval heb ik mijn eigen dochter nooit zo enthousiast weten lezen. Een aanrader voor deze zomer, want met deze 2 boeken kan ze toch echt wel even weg. Het moment dat ik de kans heb om deze boeken te lezen zal ik er ook aan beginnen. Ook voor mij is het hele verhaal super leuk. Ik ben zelfs heel benieuwd naar de andere 4 boeken van de reeks en naar hoe het verder gaat in het leven van Anne.

Meer info:

  • Auteur: L.M. Montgomery
  • Bindwijze: paperback
  • Uitgeverij Karmijn
  • Canadese klassieker uit 1908 die in Noord-Amerika altijd een bestseller is gebleven
  • Deel 1 in een serie van 6 boeken over het meisje Anne Shirley
  • Verfilmd in 1919, 1934, 1956, 1972, 1985, 2000 en 2009. In 2017 werd een nieuwe tv-serie over de boeken geproduceerd voor Netflix.
  • Met een voorwoord van jeugdboekenauteur  en fan van de Anne-boeken Anna Woltz
  • Voor kinderen vanaf 11 jaar

Lees ook: Tips om je kinderen te leren omgaan met geld.

Lees ook: 10 x waarom het leuk is om tienerdochters te hebben.

Ook interessant: Zo voeden wij onze kinderen op: over normen en waarden.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *