
Zelf ijskoffie maken: net zo lekker als Starbucks, wel goedkoper!
Sinds onze vakantie in Spanje in 2024 begon onze dochter Ylana te experimenteren met koude koffie. Iets wat onder tieners tegenwoordig helemaal hip is — Starbucks was nog nooit zo populair! Maar Ylana wilde het zelf kunnen maken, op haar manier, zonder dure siropen of kant-en-klare flessen uit de supermarkt. Ze bleef experimenteren tot de smaak voor haar (en eigenlijk iedereen die het proefde) helemaal perfect was. Sindsdien is deze ijskoffie haar vaste drankje bij warme temperaturen.
Toen we tijdens een barbecue in onze tuin enkele Spaanse vrienden uitnodigden, waren er ook twee 80-plussers aanwezig. Koude koffie? Ze keken ons wat vreemd aan en bedankten vriendelijk. Maar we bleven aandringen: gewoon eens proeven. Je raadt het al… ze waren helemaal verkocht! Ze bleven bijschenken en vonden het heerlijk. Net zoals iedereen die het tot nu toe geproefd heeft.
Nu, ruim een jaar later, delen we dit eenvoudige, maar onweerstaanbare recept met jou. Zo maak je zelf ijskoffie die net zo lekker smaakt als Starbucks, maar dan beter (en goedkoper!).
Waarom zelf ijskoffie maken (zoals Starbucks)
- Smaakt net zo romig en vol!
- Een pak goedkoper.
- Geen suikerbom zoals deze uit de supermarkt, wel zoet genoeg.
Het koude koffie recept die iedereen lust:
Voor deze ijskoffie gebruiken we instant koffie: lekker makkelijk (we gebruiken de instant koffie enkel om de ijskoffie te maken, voor warme koffie gebruiken we Senseo of Dolce Gusto). De smaken die we gebruiken zijn: classic, caramel en cappuccino. Ik weet het: waarschijnlijk heb je deze niet in huis, of toch zeker niet alle 3. Maar ik beloof je dat het zo lekker is, dat het je aankoop sowieso waard is! Wij kopen ze zelf aan in de Colruyt van het huismerk Boni. Maar je kunt uiteraard ook andere (huis)merken aankopen.
Wat heb je nodig voor een groot glas van 250ml?
- 50 ml warm water
- 150 ml koude melk
- 1 koffielepel classic koffiepoeder
- 1 koffielepel caramel koffiepoeder
- 2 koffielepels cappuccino koffiepoeder
- 1,5 koffielepel kristalsuiker
- ijsblokjes
Zoals je kunt zien zijn de koffielepels gewoon gevuld, met een klein bergje.

Zelf ijskoffie maken doe je zo:
- Los de verschillende koffiepoeders en de kristalsuiker op in het warme water.
- Doe er de koude melk bij.
- Doe wat ijsblokjes in een glas en giet het koffiemengel er over heen.
In de zomer, als het echt heet is, doen we dit recept x3 of x4. We bewaren het in een kan in de koelkast. Echt heel verfrissend en leuk om te delen met vrienden en familie. Wedden dat ze er allemaal enthousiast over zijn?
Leuke en handige schenkkannen bij Bol.com:
Onderstaande schenkkannen zijn voor jou uitgezocht door ons: betaalbaar EN met goede reviews.
- Deze plastic 2liter kan, verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren, die heel handig in de koelkastdeur past. Basic, maar daarom niet minder handig!
- Een glazen kan voor een elegantere presentatie: keuze uit 1.5 & 1.8 liter.
- Voor wie graag de kan buiten laat staan kan een thermoskan ook heel handig zijn. Die houdt niet alleen warme koffie warm, maar ook koude koffie koud. Zie in welke zalige kleuren deze thermoskannen van Vatten zijn! (nog maar te zwijgen over de reviews!)
Ga je ook aan de slag om zelf ijskoffie te maken? Laat ons zeker weten of je deze ook zo lekker vindt (of onze bescheiden mening: zelfs lekkerder) als deze van Starbucks? Laat het ons weten in een reactie onderaan, we zijn zo benieuwd!
Deze ijskoffie is lekker bij volgende zomerse frisse dessertjes:
- Tiramisu met frambozen.
- Chocolade meringue met mascarpone en frambozen. (nog steeds onze favoriete taart!)
- Plattekaastaart met aardbeien en speculoos.
Smakelijk!

