Starten met thuisonderwijs
Blog,  Thuisonderwijs

Nieuw op deze blog: wij gaan starten met thuisonderwijs!

Hehe, het is er eindelijk uit! Na maanden aan opzoekingswerk en informeren hebben we de knoop doorgehakt. Wij gaan starten met thuisonderwijs voor ons zoontje Vince. Iets waar ik in het verleden voor onze oudste dochter ook aan dacht. Maar toen lag dat heel wat moeilijker. Ik had nog haar kleine zusje om rekening mee te houden, er was ook mijn job als onthaalmoeder wat het moeilijk zou maken. Maar dit keer wil ik dit echt een kans geven!

Alle info over starten met thuisonderwijs vind je terug op de site van de Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen.

Waarom starten met thuisonderwijs?

Een vraag die heel wat mensen zich ongetwijfeld gaan stellen. Laat ik vooral beginnen met zeggen dat dit een keuze is die ik niet maak voor mijn gemak in ieder geval 😉 Er komt heel wat bij kijken, er zal heel wat tijd in kruipen en veel voorbereiding vragen. Dit is een keuze gemaakt met mijn hart. Een keuze met wel meerdere redenen achter.

Het is duidelijk dat ons zoontje het jaar na jaar moeilijk heeft op school. In het eerste kleuterklasje zei hij geen woord, ook al kon hij praten. Hij maakt moeilijk contact met andere kinderen en is graag op zichzelf. Hoewel hij totaal niet asociaal is! Hij legt anders wel vlot contact en is niet echt een verlegen kind.

Hij is enorm gevoelig en sluit zich makkelijk af als hij zich niet goed voelt. De eerste maanden in school weende hij haast elke dag. Het afscheid nemen was altijd moeilijk en de juf moet hem aan de schoolpoort komen halen. Intussen is dat wenen wel voorbij, maar er is geen enkele dag waarop hij met zin naar school gaat.

Moeite met concentreren en goed in wiskunde

Er werd gesproken van ernstige concentratieproblemen. (lees er hier meer over in een blog die ik vorig jaar schreef). Hierdoor moet hij vaak mee met de hulpjuf, want één op één lukt het beter. Dan stel ik mezelf de vraag: wat doet hij dan al die uren op die schoolbanken? Als ze nadien nog eens alles moeten herhalen wat er in de klas werd geleerd?

We ontdekten in december dat hij heel goed is in wiskunde. Hierdoor krijgt hij meer uitdaging in klas en is hij heel gemotiveerd om te werken. De oefeningen die ze nu normaal krijgen vervelen hem en hij kan er soms kwaad om worden. Het is saai, enkel oefeningen die voor hem wat moeilijk zijn vind hij leuk. Hij mocht al enkele keren naar het tweede leerjaar om daar de tafels te leren. Wat hij heel leuk vindt, tot ze beginnen met liedjes om de tafels te helpen memoriseren… Het moet precies vooruit gaan of hij verliest zijn interesse. Met thuisonderwijs kan ik op zijn tempo verder werken en kan hij sneller vooruit gaan.

Andere scholen hebben we ook overwogen

Zo dachten we aan verschillende methodescholen waarin ze met verschillende leeftijden door elkaar zitten. Daar houden ze nog meer rekening met het kind zelf en zou hij ook meer op zijn eigen tempo kunnen werken. Maar het nadeel daar is dat het grote klassen zijn. En voor zijn concentratie zie ik dat dan weer minder zitten. Die drukte lijkt me ook niets voor hem te zijn. Al leek het me wel leuk dat ze in zulke scholen vaak meer op uitstap gaan en op een andere manier leren dan gewoon aan hun schoolbank te zitten en uit boeken te leren.

Er is altijd een weg terug

Ik ben blij dat we na maanden twijfelen en opzoekingswerk er aan uit zijn geraakt. Ik vroeg een gesprek aan met het CLB en van hen krijgen we begrip voor onze keuze, wat heel fijn is. Waar ik eerst twijfelde aan mezelf en aan deze keuze, sta ik er nu helemaal achter en kijk ik er zelf enorm naar uit. Ik had ook een aangenaam gesprek met de juf, ook zij kan begrip opbrengen voor onze keuze en is heel benieuwd hoe het verder zal gaan.

Het starten met thuisonderwijs is geen onomkeerbare keuze. Het is een feit dat als het niet zou lukken zoals gedacht, hij altijd terug naar school kan gaan. Dit is ook geruststellend natuurlijk. We starten met de rest van het eerste leerjaar, wat nadien zal volgen… Daar wil ik mijn hoofd nog niet over breken, tijd brengt raad. We zien wel. Maar voor nu zien we het helemaal zitten! Je kunt hier alles mooi meevolgen op mijn blog hoe we dit zullen aanpakken. Spannend!!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *