Weekendwerk in combinatie met het gezin.
Blog,  Kids,  Persoonlijk

Weekendwerk in combinatie met een gezin.

Mijn man heeft een andere functie op het werk sinds begin september. Hij is nu nog in opleiding tijdens de week, telkens in de nachtploeg. Maar eens hij zijn machine kent, schakelt hij over naar de weekendploeg. Dat zou halfweg oktober moeten zijn.

Waarom hij die overschakeling doet? Hij volgt sinds vorige week een opleiding tot netwerkbeheerder. De komende 3 jaar gaat hij 2 avonden per week terug op de schoolbanken zitten. Ik ben zo fier op hem dat hij deze beslissing heeft genomen. Hij is 34 en heeft nog heel wat jaartjes werken te gaan. Waarom dan niet iets doen waar je hart en je passie ligt?

Ook is het natuurlijk leuk om maar 2 dagen te moeten gaan werken (welliswaar 2 lange dagen van 12uur!) en 5 dagen thuis te zijn. Terwijl je gewoon bent dat het omgekeerd is, 5 dagen werken en maar 2 dagen thuis. Uiteindelijk verdient hij door de extra premies evenveel als hij 24uur werkt in het weekend, als wanneer hij 40 uur moet gaan werken.

Weekendwerk in combinatie met het gezin, hoe werkt dat?

Mijn man werkte tot nu toe meestal in nachtploeg. Dat zit na al die jaren zodanig vastgeroest dat hij ook tijdens het weekend in dat ritme blijft hangen. Hierdoor hebben we zelfs tijdens het weekend niet zoveel aan hem hebben (niet moeilijk als hij moet werken tot 5u zaterdagochtend!). Dat hij er nu helemaal niet zal zijn, dat kan hij tijdens de week wel goedmaken! De woensdagmiddag zal voor ons een belangrijke familiemiddag worden. Normaal is het alleen de kinderen en ik, maar nu zullen we deze middag gebruiken voor quality time met het gezin!! Om eens gaan bowlen, naar de cinema te gaan of gewoon een wandeling te gaan maken hebben we niet meer dan een namiddag nodig. Terwijl we normaal de zaterdagavond een aperitiefavondje houden terwijl we naar een film kijken, zullen we dit vanaf nu op vrijdagavond moeten doen.

Ik kijk al enorm uit naar de komende vakanties ook! Want dan is hij heel de week thuis bij ons, zalig! 

Er zijn heel wat positieve kanten aan het weekendwerk!

  • Hij hoeft maar 2 dagen meer te gaan werken, oké, het zijn lange dagen van 12 uur… Maar dan nog komt hij maar aan 24 uur in plaats van 40 uur. En dat voor hetzelfde inkomen!
  • Hij zal meer tijd hebben en vooral meer goesting om wat verder te doen in de verbouwingen in ons huis.
  • Meer tijd voor ons als koppel! Samen eens de stad in gaan, boodschappen doen of gewoon thuis wat meer tijd om met elkaar te communiceren, leuk!
  • Het verbruik van de benzine was zowiezo al niet groot, maar dat zal nu nog minder gaan worden.

Lees ook: Thuisblijfmama worden: voor en nadelen.

En wat met vrouw en kinderen tijdens het weekend?

Tja, dat zal nog wat zoeken worden, ik heb geen zin om heel het weekend aan huis gekluisterd te zitten! Het ene weekend werkt hij in nachtploeg: van 17u ’s avonds tot 5u ’s morgens. Ja, dan is het wel simpel, ik heb dan heel de dag de auto, ik kan weg tot 16u. Als hij overdag moet werken: van 5u ’s morgens tot 17u ’s avonds, dan heb ik eigenlijk nog geen idee hoe we dat zullen oplossen… Dan zullen we wel eens moeten thuis blijven, en dan moeten we maar volk thuis ontvangen in plaats van er zelf op uit te gaan. In nood kan ik altijd wel de auto ophalen op zijn werk, maar dat doe ik liever niet.

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen.

Dat zie ik ook wel in. Het ideale voor mij lijkt toch een gewone job tijdens de daguren, maar die zijn vaak niet zo goed betaald. Als manlief binnen enkele jaren (hopelijk!) een job als netwerkbeheerder heeft, zal dit hoogst waarschijnlijk een job met daguren zijn. Maar goed, ook daar zullen er weer voor en nadelen zijn, net zoals bij elke job, toch?

Het grootste nadeel voor mij zal zijn dat ik niet meer elke avond de tv voor mij heb, hahaha! Neen, dat zal wel meevallen. Ik zit eerder in mijn eigen slaapritme. Normaal heb ik elke nacht het bed voor mij alleen, en na al die jaren dat ik dat gewoon ben, heb ik het echt moeilijk om met 2 te kunnen slapen. Ik ben iemand die enorm veel draait en keert voor ik goed lig, en als je alleen bent stoor je daar natuurlijk niemand mee. Maar we zullen binnenkort een nieuw bed hebben, een groter bed met 2 aparte matrassen zodat we toch wat beter slapen.

 

Wat denken jullie over weekendwerk? Zie jij dit haalbaar in combinatie met je gezin?

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

3 reacties

  • Leslie

    Wat leuk dat jullie die beslissing kunnen nemen. Mijn man zou het niet liggen, vrees ik, die wil altijd bezig zijn en wordt gek als hij een dag thuis moet zitten. Met het huisonderwijs van de kinderen zou dat betekenen dat hij constant een stoorzender zou zijn, en ik kan ze nu eenmaal niet alles meegeven in het weekend alleen, vrees ik.

  • brigitte ballings

    Ik vind het fantastisch dat Jeffrey kiest voor zijn passie! Ik ben altijd onder de indruk van jonge mensen die bewust op zoek gaan naar hun “innerlijk kompas”, zichzelf in vraag stellen, blijven leren. Ik ben ervan overtuigd dat jullie ook deze transitie positief zullen invullen en beleven! Jullie hebben er al goed over nagedacht en ook “om-gedacht”. En met je creativiteit vind je zeker een oplossing voor de eventuele “knopen” die er nog zouden zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.