Meisje die kippen aait.
Blog,  Ecologisch leven & Minimalisme,  Huisdieren

Waarom kippen houden? Ik geef je hier 5 redenen voor.

Op 31 maart 2018 hebben we mini kleine schattige kuikentjes gekocht. 3 om precies te zijn, voor elk kind een 😉 In enkele weken tijd zijn ze uitgegroeid tot mooie grote (echt grote!) kippen. We zagen ze elke dag veranderen, ze groeien echt enorm snel! Dat kippen nuttige beestjes zijn, dat wisten we al een tijd. We hebben lang zitten twijfelen om er aan te kopen, maar er is maar 1 reden geweest waardoor we niet langer konden twijfelen. Benieuwd? Hier zijn redenen waarom ook jij kippen moet gaan houden:

Waarom kippen houden? Hier zijn mijn 5 redenen hiervoor:

1. Kippen leggen eieren!!

Altijd leuk als ik jullie iets kan bijbrengen, hahaha 😉 Je hebt natuurlijk verschillende soorten kippen. En niet ieder kippenras legt evenveel eieren. Wij kozen voor legkippen omdat die veel eieren leggen. Je kunt er ook voor kiezen om krielkippen te houden, die zijn een stuk kleiner en hierdoor vaak schattiger. Maar dat zijn ook de eitjes. Wij gebruiken wekelijks heel wat eieren, ik bak graag! Maar 21 eieren op een week is wat teveel van het goede. Met de overige eieren maken we onze buren of familie blij.

2. Kippen eten keukenafval op.

Alle restjes van gekookte aardappelen, puree, rijst, gekookte pasta of brood gaan vlot binnen. Al eten ze duidelijk liever bruin brood dan wit. Ook restjes van groenten en fruit eten ze graag. In de zomer smullen ze graag van een koud stuk watermeloen of een koude yoghurt. Ja, echte luxebeestjes zijn het! Er wordt vaak gezegd dat kippen alleseters zijn, maar niets in minder waar. Onze kippen eten echt niet alles graag. Ik heb eens een kommetje met erwtjes en maïs gezet voor hen. En grappig: de maïs hadden ze er mooi van tussen gehaald. De erwtjes bleven liggen!

Opgelet: kippen mogen ook niet alles eten!

Opgelet, wat kippen niet mogen eten: rotte en beschimmelde dingen! (deuh!) Rauwe aardappelen, aardappelschillen en vlees. Prei, ui en knoflook kan een slechte smaak aan de eieren geven, dus die geef je beter ook niet. Kaas is te zout voor kippen, bananenschillen, kiwischillen, avocadoschillen en rabarber mogen ook niet. Bananen zelf eten ze dan wel weer graag.

Hier vind je een lijst van wat kippen wel en niet mogen eten.

Lees ook: 14 manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

3. Kippen zijn gewoon leuk om te houden, zeker voor kinderen!

Echt, het zijn grappige dieren!! Je kunt ze tam krijgen ook, onze kippen houden ervan om geaaid te worden. En als de kinderen op hun poep in het gras zitten, komen ze op hun schoot zitten. Hier is het de taak van de kinderen om het hok te onderhouden, ze leren respect te hebben voor de dieren en leren verantwoordelijk te zijn voor iets.

4. Goedkope tuinvrouwtjes!

In de winter mogen ze wat vaker los in de tuin lopen. Hun ren is dan te modderige en met hun pootjes in de modder is echt niet goed voor ze. Ze eten het onkruid op en hun mest is goed voor de grond. Ze zijn ook verzot op slakken, altijd handig! Onze kippen hebben enkele maanden los door de tuin mogen lopen. Hou er rekening mee dat die beestjes wel overal gaan schijten, ook op je terras als dat niet afgesloten is…. Maar goed, in de winter komen we daar toch haast niet.

Lees ook: 7 x waarvoor ik mijn keukenmachine gebruik.

5. Last but not least….

En dit is de belangrijkste reden voor mij, DE reden om echt die kippen te gaan aanschaffen… Het is geen geheim meer dat kippen in bedrijven geen mooi leven hebben. Ze leven met veel te veel op 1m² grond, hebben een veel te kort leven. En dat korte leven is een hel voor die beestjes. Ik wil er niet verder over uitwijken. Indien je toch nieuwsgierig zou zijn naar het leven van zo’n kip, dan kun je hier meer info vinden over het welzijn van deze kippen.

Ik weet dat onze eitjes afkomstig zijn van blije kippen. Kippen die buiten en binnen kunnen wanneer ze willen. Kippen die ruimte hebben om rond te scharrelen. Ik kocht vroeger al lange tijd geen scharreleieren meer. Het idee dat kippen hun hele leven geen daglicht zien en met veel te veel op elkaar moeten leven…. Ik vind dat verschrikkelijk! Het geeft me dus zeker een goed gevoel als ik de eitjes van onze eigen kippen kan gebruiken!

Heb jij kippen? Of ben je van plan om er aan te schaffen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.