Thuisonderwijs starten tijdens corona?
Ik kreeg heel wat vragen sinds de opkomst van de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. Niet onlogisch vind ik zelf. Omdat het via Instagram wat moeilijker uitleggen is, vond ik het toch eenvoudiger om hier een blogpost van te maken. Vooral omdat er veel linkjes aan te pas komen, iets wat op mijn Instagrampagina net wat moeilijker is.
Om te beginnen wil ik even duidelijk maken dat onze keuze voor thuisonderwijs niets te maken heeft met Corona, al zien we nu wel heel veel voordelen voor onze kinderen op dat gebied. Waarom wij gekozen hebben voor thuisonderwijs voor onze kinderen kun je hier terug lezen: Waarom wij kiezen voor thuisonderwijs.
Ik wil dit alvast benadrukken: de keuze maken om je kinderen van school te houden moet weloverwogen zijn. Het kind moet altijd centraal staan en het mag geen emotionele keuze zijn van de ouders. Want als je een kind van school wil houden die elke vakantie vraagt wanneer hij of zij eindelijk terug naar school mag… Dan lijkt het me geen goed idee om je kind van school te houden. Ook al begrijp ik dat de mondmaskerplicht echt niet leuk is. Je kind zal dan waarschijnlijk meer afzien van zijn vriendjes niet meer te zien op school, dan dat hij zou afzien van het dragen van een mondmasker. Dus bekijk deze keuze altijd vanuit het belang van je kind.
Inhoudstafel
Thuisonderwijs starten tijdens de Corona: is het mogelijk?
Ik wil al even starten met zeggen dat wij een Belgisch gezin zijn, en dat dit enkel telt voor Belgische gezinnen. De wetgeving in Nederland is helemaal anders en daar is het veel moeilijker om te kunnen starten dan in België.
In België kun je elk jaar starten met thuisonderwijs als je in het begin van het schooljaar start. Tijdens het schooljaar stoppen met school en in thuisonderwijs starten is ook mogelijk. Alleen kan het CLB je hierin gaan tegenhouden. Het is dan ook belangrijk om contact op te nemen met het CLB van je gemeente. De volgende stap die je moet doen, dat is een verklaring van huisonderwijs opsturen naar het Agentschap voor Onderwijsdiensten. Daarna heeft het CLB 10 werkdagen om een gemotiveerd bezwaar in te dienen. Doen ze dat niet? Dan is het huisonderwijs goedgekeurd! Start je bij het begin van het schooljaar? Dan moet deze brief ten laatste tegen de derde schooldag van september worden opgestuurd. Dan heb je de goedkeuring van het CLB niet nodig.
Dit is al de belangrijkste en eerste stap die ouders kunnen doen die (tijdelijk) thuisonderwijs willen geven aan hun kinderen.
Hoe doe ik dat, het thuisonderwijs inrichten voor mijn kind?
Hoe je het thuisonderwijs inricht, dat kies je zelf. Je beslist zelf het aantal uren per dag dat je je kind les geeft. Je kiest zelf wanneer je vakantie neemt. Zo hebben wij een onlangs een reis gemaakt van 6 weken door Spanje waar de kinderen niet veel geleerd hebben. Maar ze leren hier wel vaak in het weekend en of dan in de vakanties waar anderen dan vrij hebben. Er zit geen druk meer achter. Soms zie ik hen uren aan een stuk leren. Andere keren zijn ze dan elkaar aan het entertainen enz… Ik zie zo aan mijn zoontje welke dagen het goed lukt om te leren, of wanneer hij er met zijn gedachten niet bij is. Dat is wat het leren weer leuk maakt. Het is niet erg om te ‘moeten’ lezen of te schrijven. Er zit geen druk meer achter. Leren is terug leuk!
Wat is wel belangrijk:
Waar vind ik de boeken, leerstof enz???
Lagere school:
Je kiest zelf of je met schoolboeken aan de slag gaat of niet. Ik heb boeken gekocht voor wiskunde en taal, maar ik betwijfel of ik voor wiskunde nog zal verder gaan hiermee. Voor ons zoontje persoonlijk vind ik het geen echte meerwaarde. De schoolboeken kun je online kopen bij de uitgeverij zelf, heel handig. Als je lid bent van de ‘Vereniging van Huisonderwijzers Vlaanderen’ kun je zelfs heel goedkoop aansluiten bij Bingel of Kabas om zo online oefeningen te kunnen maken.
Enkele andere interessante websites: Klascement is een enorme aanrader om leerstof op te vinden over allerlei verschillende onderwerpen. Je kunt meteen aanduiden in welk leerjaar je kindje zit en hiervoor geschikte oefeningen vinden. Je moet gewoon een account aanmaken, wat perfect kan als ouder. Ook Computermeester, rekenenoefenen, en zoveel andere websites zijn heel interessant om leerstof in te oefenen. Zelfs YouTube kan handig zijn. Even surfen op Google en je kunt zoveel informatie vinden online.
Middelbaar of secundair onderwijs:
Om je zoon of dochter in te schrijven voor de examencommissie kun je naar deze website gaan. Hier betaal je 33 euro per graad. Je kiest een richting uit die het beste aansluit bij je kind. Wanneer je op een studierichting klikt kun je informatie terug vinden van welke examens er allemaal moeten worden gedaan. Bij elk vak kun je op de vakfiche klikken. Hierin staat wat ze allemaal moeten kennen en waar je de informatie terug kunt vinden.
Het kan wat moeilijk zijn om alle informatie zelf uit te gaan zoeken. Want in ieder boek staan zaken die ze wel moeten kennen, en dingen die ze juist niet moeten kennen… Je hebt dus per vak wel meerdere boeken nodig. Voor wie enkel de derde graad moet doen kan ik INzicht echt aanraden. Hier kun je voor de meeste vakken alle leerstof terugvinden. Je kunt eventueel (privé)lessen aanvragen en zelfs proefexamens doen die aansluiten bij de examens van de examencommissie.
Hoe zit het juist met examens?
Voor de lagere school: Het behalen van een getuigschrift van de lagere school is verplicht! Je kind moet het getuigschrift behalen ten laatste in het schooljaar waarin het vóór 1 januari 13 jaar wordt. Behalve wanneer je kind vrijstelling kreeg voor het examens.
Voor het secundair onderwijs: Het behalen van een getuigschrift van de eerste graad is wederom verplicht. Schrijf je kind ten laatste in het schooljaar waarin het voor 1 januari 15 jaar wordt, in voor de examens van de Examencommissie secundair onderwijs.
De regels zijn vrij streng. Behaalt je kind niet op tijd zijn getuigschrift, of ben je te laat om je kind in te schrijven voor het examen? Dan ben je verplicht om je kind terug naar school te laten gaan. Hier vind je meer info rond de examens.
En verder…
… moet je rekening houden met onderwijsinspectie. Dit is dezelfde inspectie die ook naar scholen gaan. Op deze link vind je de factoren waar zij rekening mee houden tijdens de inspectie. Ik lees dat de inspectie ongeveer 2 jaarlijks langs komt, maar dat kan ook evengoed 2 jaar na elkaar zijn of eens 3 jaar tussen zitten. Je weet op voorhand wanneer de inspectie zal langskomen. De inspecteurs komen per 2. Als zij niet tevreden zijn krijg je een tweede kans om je te bewijzen. Dan komen er 2 andere inspecteurs om te kijken of je dingen hebt aangepast en of je nu wel op goeie weg bent. Ikzelf heb nog geen ervaring gehad met inspectie maar ik verwacht deze sowieso nog dit schooljaar.
… moet je deelnemen aan de systematische contacten van het CLB. Je mag zelf een CLB kiezen, het hoeft niet hetzelfde CLB te zijn als dat van school al lijkt me dat wel handig. Je kind kan worden opgevolgd in zijn ontwikkeling, net zoals dat op school zou gaan. Ook voor de verplichte inentingen kun je daar terecht. Je moet zelf zorgen dat je hier aan denkt.
Wat als ik moet werken en toch thuisonderwijs wil inrichten?
Een heel terechte vraag natuurlijk. Dat maakt het een moeilijk om thuisonderwijs alleen te starten. Wat wel zou kunnen lukken, is dat je samen met nog andere ouders kunt samenwerken. Kinderen hoeven echt niet allemaal dezelfde leeftijd te hebben om samen te kunnen leren.
Geef jezelf tijd om op adem te komen, geef je kind tijd om te wennen aan het nieuwe leven
Das een fout die ik heb gemaakt: ik wou meteen goed starten met het thuisonderwijs. Met de timer erbij, en telkens zoveel uur per dag leren. Werkt dus niet, mijn kind ging met tegenzin leren en het voelde gewoon te schools aan. Ik las in een groep van ervaren thuisonderwijzers dat ze echt aanraden om enkele maanden rust te nemen. Echt enkele maanden geen schoolboeken gebruiken. Dat de zin om te leren dan ook echt terug komt. Mijn ervaring zegt hetzelfde: doe het rustig aan, leg jezelf geen hoge druk op. Neem tijd om het allemaal uit te zoeken.
Zou jij thuisonderwijs overwegen omwille van de mondmaskerplicht?