Blog,  Kids,  Kinderen,  Kleuter

Van moeilijke eter naar feest aan tafel | tips

Wanneer je een moeilijke eter in huis hebt gaat dit vaak gepaard met stress aan tafel. Iets wat alleen maar extra druk legt op het kind. En het is net die druk, dat onaangename moment aan tafel, dat we moeten wegnemen. Samen eten met het gezin moet terug een plezier worden. Ik geef graag enkele leuke tips!

Van moeilijke eter naar feest aan tafel:

1. Zorg voor een gemoedelijke sfeer aan tafel

Hoe moeilijk het ook is: maak er geen strijd van. Je kind gaat heus niet omkomen van de honger. Zit gezellig samen aan tafel. Verwacht niet dat je kind zal eten als hij zelf het goede voorbeeld niet ziet. Praat luchtig over de gebeurtenissen van de dag zonder aandacht te schenken aan het ‘niet willen eten’ van je kind. Want ook slechte aandacht is aandacht. En laten we er voor kiezen om geen aandacht te schenken aan negatieve dingen. En elke positief punt, hoe klein ook, mag aangemoedigd worden.

2. Maak het eetmoment leuk met een Constructive eating set!

Hoe cool is dit constructive eating setje? Een placemat met een bouwwerf, een cool bord en kijk naar dat bestek: een heftruck-vork, een voorlader-lepel en een bulldozer-schuiver. Het bord is voorzien van aparte vakken zodat het eten gemakkelijk gescheiden kan worden. Geen appelmoes die uitloopt in de aardappelen dus šŸ˜‰ Zo is eten al een stuk leuker!

Deze producten bevatten geen lood, ftalaten, PVC, BPA of verf. De borden en bestek zijn vaatwasmachinebestendig (woehoew!) en het bord is ook magnetronbestendig. Heel handig!

Leuk weetje: Dit leuke Constructive Eating setje wordt op 11/11 gelanceerd. Er kan wel al besteld worden. Bij “pre-orders” vĆ³Ć³r 28/10 ontvang je als klant 10% korting bij gebruik van de volgende kortingcode: Preorderkorting-10%.

3. Flinke eters krijgen een beloning!

Zoals ik in punt 1 al aangaf is het belangrijk om vooral de positieve dingen te gaan belonen. Dat is stukken beter dan het ‘slechte’ gedrag te gaan bestraffen. Wees ook hier niet te streng voor je kind. Als je kindje echt heel kieskeurig is in het eten: verwacht dat niet dat je kind zijn overvolle bord leeg eet. Liever 5 erwtjes in een bord die flink opgegeten worden, dan een flinke lepel waar je kind geen beginnen aan ziet. Gewoon van alles proeven mag ook beloond worden.

Wist je trouwens dat je een smaak wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat je gewoon bent aan de smaak? Pas dan kun je echt zeggen of iets lekker is of niet. Moedig je kind dus zeker aan om altijd iets te proeven, ook al is het maar een klein hapje.

Manieren om een moeilijke eter te belonen:

  1. Door middel van een lekker dessertje achteraf.
  2. Door een stickerkaart of stempelkaart, spreek af om een leuke activiteit samen te doen na bijvoorbeeld 5 flinke maaltijden. Of beloof om na de maaltijd samen een spelletje te spelen.

4. Laat je kind niet te lang aan tafel zitten

Het heeft geen zin om je kind uren aan tafel te laten zitten ‘tot je bord leeg is’. Kies een maximum tijd om je kind aan tafel te laten zitten. 20 minuten bijvoorbeeld. Ook ben ik tegen het verplichte leegeten van het bord. ‘Je moest maar zoveel niet opgeschept hebben!’ is niet van toepassing op een kind. Genoeg is genoeg en als je als kind al leert om bij te blijven proppen, dat lijkt me niet de juiste manier.

5. Werk samen met je kind:

Als je kindje wat ouder is kun je samen beslissen over het menu. Laat je kindje bijvoorbeeld kiezen tussen 2 soorten groenten. Samen eten maken is leuk en zorgt ervoor dat je kindje wil proeven wat het klaar heeft gemaakt. Bij een jong kind kan het leuk zijn om te helpen met de aardappelen te wassen. Of geef je kindje wat verantwoordelijkheid en laat hem helpen om de tafel te dekken.

Zolang je niet teveel de focus legt op het negatieve zal de stress bij je kind ook minder snel toenemen. Indien er grote problemen zijn waardoor je kind zichzelf uit gaat hongeren en gaat vermageren is het natuurlijk wel noodzakelijk om te kijken of medisch alles in orde is.

Lees ook: Constipatie bij kinderen; tips van de kinderarts.

Of: Voor de eerste keer bij de tandarts: tips.

Vergeet je deze blog niet te pinnen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

9 reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.