Blog,  Ecologisch leven

#meiplasticvrij Waarom wij als gezin willen meedoen.

Na tournée minerale, dagen zonder klagen en dagen zonder vlees is er opnieuw een uitdaging: meiplasticvrij. Aan de andere  uitdagingen hebben we niet meegedaan maar hier zijn we heel enthousiast over!

Wat is de actie: mei plastic vrij?

Dat we met zen allen teveel plastic gebruiken, dat is al langer geweten. Dat plastic kankerverwekkende stoffen bevat, dat weten we ook al. Maar hoe erg het allemaal wel is, dat weten de meeste niet. Ik kan op Netflix deze documentaire zeker aanbevelen: ‘A plastic ocean’. Als je deze bekeken hebt, dan weet je hoe groot de invloed van plastic op deze wereld is! Met deze uitdaging moeten we ons bewuster worden van de overvloed aan plastic in onze supermarkten. Pas sinds kort valt het mij enorm op dat zo goed als alles in plastic verpakt is.

Waarom wij meedoen.

 • Zo werken we mee aan een betere wereld, eentje met veel minder plastic. We willen dat onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen… kunnen opgroeien op een zo gezond mogelijk aardbol.
 • Het goede voorbeeld aan onze kinderen geven zorgt ervoor dat ze als kind al bewust zijn van het milieu. Wat weer wil zeggen dat ze ook op deze manier onze kleinkinderen zullen opvoeden. De volgende generaties zullen verstandiger zijn dan de vorige.
 • We denken aan onze gezondheid, eten opwarmen in plastiek potten doen we niet meer!
 • Het dierenleed dat plastic veroorzaakt moet stoppen!!

Waarom ook jij moet meedoen met meiplasticvrij!!

Omdat we pas dan het verschil kunnen maken. Hier en daar een gezin dat meedoet is niet voldoende. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Als iedereen een beetje moeite doet, dan kunnen we al een groot verschil maken!

Wat wij tot nu toe al deden voor een wereld met minder plastic:
 • Winkelen met een herbruikbare tas.
 • Zelf ons wasmiddel maken.
 • Zo weinig mogelijk verpakte groenten en fruit kopen.
 • Geen plastic folie meer kopen.
 • Geen plastic keukenmateriaal aankopen.

Veel te weinig dus!

Welke extra inspanningen we nog willen doen:
 • Geen voorverpakt vlees kopen in de supermarkt (alleen weet ik niet waar ik vleesvervangers kan kopen die niet in plastiek verpakt zijn, help!!)
 • Zelf schoonmaakproducten maken.
 • Yoghurt kopen in glazen potten en pudding zelf maken.
 • Meer opletten op de verpakkingen van schoolkoekjes voor onze kinderen. De koekjes voor school gaan zowiezo in een koekendoos mee naar school. Dus is het niet nodig dat elk koekje apart verpakt is. Ik ga ook recepten uitproberen om zelf koekjes te bakken.

En jij? Ben jij al overtuigd? Op de website van meiplasticvrij.be kun je nog veel meer informatie lezen over deze actie. Er staan enorm veel tips in die je op weg kunnen helpen. Schrijf je in en laat je motiveren. Deze maand kun je op mijn blog nog meer berichten lezen van hoe wij plastic vermijden.

Veel succes,

 

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

20 reacties

 • floortje

  Ik heb me ook ingeschreven :-); we proberen al geruime tijd ons steentje bij te dragen maar het is niet makkelijk, zo maak ik al maanden zelf wasmiddel en verzorgingsproducten, heb ik altijd een herbruikbare tas mee en heb zelf groente en fruitzakjes genaaid, onlangs heb ik ook geïnvesteerd in wasbaar maandverband,ook maak ik onze poetsproducten zelf, drinken we kraantjeswater,kijken we eerst in de kringloop voor het alsnog nieuw aanschaffen. Toch sluipt plastic soms ongemerkt ons leven in,helaas. De blog van green evelien is ook een hele goeie voor tips en trics, zij gaan voor een donkergroen en zero-waste leven en hebben slechts 1bokaal afval per jaar. Ik heb nog een lange weg af te leggen vrees ik…
  Liefs floortje

  • Stephanie

   Leuk om te lezen!! Het wasproduct gebruiken we ook al. Het maandverband heb ik niet nodig, ik heb een spiraaltje en heb mijn maandstonden nooit meer, zalig!! Zo’n groenten en fruitzakjes wou ik nog kopen. Ik steek groenten en fruit gewoon los in een herbruikbare zak. De website van Green Evelien is me niet onbekend, maar dat is niet mijn streefdoel. Ik wil bewuster leven, maar dat is me net iets teveel van het goeie 😉

 • Linda

  Ik vind dit zo’n mooie actie! En ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van de millieu impact van plastic. Super goed dat je met deze challange meedoet! Ik ben er zelf ook mee bezig en probeer er zo bewust mogelijk mee om te gaan. Daarom gaat er ook standaard een canvas tas mee als ik naar de winkels ga 🙂 En bedankt voor de Netflix tip, deze docu heb ik nog niet gekeken!

 • Lizzie | Globalizious

  Wat goed om hier bewust over na te denken. Zouden meer mensen moeten doen. Ik doe er eigenlijk onbewust altijd al wel aan. Ik doe altijd boodschappen/shoppen met zo’n linnen tas, ideaal. Heb m altijd bij me, dus nooit een tasje nodig. En het fruit wat ik altijd eet is ook nooit verpakt. Groente meestal ook niet, heel af en toe wel. Ik ga naar aanleiding van jouw artikel er wel wat bewuster over denken!!

 • Jessica - Foodie Feest

  Wat een goede zaak!! Ik wordt altijd heel verdrietig van die beelden van de oceaan 🙁 Ik ben benieuwd of het gaat lukken, het lijkt me erg lastig om alleen producten te kunnen kiezen die niet in plastic zitten. Soms zitten de komkommers bijvoorbeeld ineens in plastic, en een andere keer weer niet. Heel maf!

 • Marion

  Ik zou veel mionder plastic willen gebruiken maar je komt het overal tegen. Om de kipfilet, de champignons, de snacktomaatjes. en dat is nog maar een kleine greep uit de producten die in plastic zijn verpakt.
  Als ik echt plasticvrij inkopen zou moeten doen dan zou ik daar een dagtaak aan hebben en helaas ben je dan veel duurder uit.
  Maar ik zou wel willen dan producenten minder verpakkingsmateriaal zouden gebruiken.

  • Stephanie

   Dat is waar, moesten de producenten het plastiekverbruik minderen, dan zou het voor de consumenten ook simpel zijn. Ik snap niet waarom sommige dingen zo verpakt moeten worden. En het is vaak duurder ook, kijk maar naar dranken uit glazen flessen, die zijn wel 50% duurder dan wanneer ze in plastiek zitten. Maar met zo’n actie kunnen we producenten misschien wakker schudden?

 • Tessa | Daily Inception

  Plastic is echt een groot milieuprobleem en toch merk ik dat het voor ons huishouden een lastige klus is. Door mijn intolerantie is het veiliger om verpakte groentes en fruit te kopen & kan ik alleen maar koken met ‘plastic’ keukengerei.

 • Marie-Lise (reislustig.be)

  Geweldig initiatief. Ik minder sowieso ook al met plastiek (geen plastic zakjes rond groenten, altijd mijn eigen boodschappentas), maar ik heb vandaag nog eens gemerkt hoe moeilijk het is om 100% zonder plastic te leven! Ik ben benieuwd je blog verder te lezen voor tips en tricks.

 • Saskia

  Super mooi en goed initiatief!
  Ik probeer het ook toe te passen, dat minder plastic, maar als ik dit zo lees, echt nog veel te weinig. Vooral als ik ook nog eens zie wat er in een week aan plastic afval naar het milieuperron gaat

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *