Blog,  Ecologisch leven

#meiplasticvrij: Mijn bevindingen na week één.

Het is nu al een week geleden dat de actie ‘mei plastic vrij’ is gestart. Lees hier waarom wij mee willen doen. Intussen is het tijd voor een update!

Deze dingen hebben we met gemak veranderd:

 • De meeste groenten en fruit zijn zonder plastic te verkrijgen, die hebben onze voorkeur.
 • Yoghurt kopen we nu in glasverpakking, het aanbod is wel heel beperkt, maar dat is niet erg. We doen nu zelf ons vers fruit in de bio natuuryoghurt. Zo kopen we maar 1 soort meer en hebben we toch voldoende variatie. We sparen het milieu EN het is gezonder!

 • Een vieruurtje kun je gemakkelijk zelf maken: vanillepudding, cupcakes, taart, wafeltjes of koeken… altijd heel lekker als je het zelf maakt EN de kindjes kunnen helpen, wat ze dan weer heel leuk vinden. In het weekend of op woensdagmiddag samen bakken zorgt ervoor dat je een hele week geen voorverpakte schoolkoeken moet gaan kopen.
 • Groenten en fruit die we zonder plastic verpakking kunnen kopen, krijgen onze voorkeur.
 • Chocomelk en water kopen we uit glazen verpakkingen.

Hier werden we niet zo blij van:

 •  Bananen zonder plastic verpakking kosten me dubbel dan degene die ik normaal koop.
 • Sommige fruitsoorten kunnen we echt niet zonder plastic verpakking kopen, het gaat dan over aardbeien, bosbessen, frambozen en andere bessen.

 • Alle dranken in glasverpakking zijn een stuk duurder dan degene in brik of plastic verpakking, ook al gaat het om hetzelfde merk.
 • Het aanbod van frisdranken in glasverpakking is wel heel erg beperkt, toch in de supermarkten.
 • Als je vlees en beleg wil kopen zonder plastic, moet je echt wel speciaal naar een kleine zelfstandige gaan, wat ervoor zorgt dat je terug meer betaald voor je vlees, en je nog eens de moeite moet doen om daar speciaal voor om te rijden.
 • Je kan geen vleesvervangers krijgen zonder plastic verpakkingen, wat jammer is! Integendeel, er wordt zelfs veel plastic gebruikt in verhouding met het voedsel dat er maar in zit.

Dit kunnen we nog beter:

 • Beleg kopen bij een slager (of het vlees om zelf beleg te maken).
 • Toch overwegen om heel wat meer geld uit te geven voor frisdranken in glas? Dan zouden we echt al moeten naar een drankcentrale gaan hiervoor, wat opnieuw zorgt voor nog maar eens een extra winkel waar we wekelijks moeten langsgaan.
Mijn conclusie, en wat producenten volgens mij zouden moeten veranderen:
 • Het prijsverschil in frisdranken kleiner maken, is het echt nodig om zomaar 50% meer te vragen omdat er glazen flessen gebruikt worden?
 • Fruit en groenten zouden nooit in plastic moeten verpakt worden, in de ene supermarkt worden de radijsjes en de sla altijd ingepakt, terwijl dat in de andere supermarkt niet zo is. Ik zie ook het nut niet in van in plastic verpakte komkommer…
 • Aardbeien en bessen zouden in karton verpakkingen kunnen verkocht worden in plaats van plastic. Heel soms zie je dat, maar heel vaak is dat niet het geval.

Als producenten zelf verplicht zouden zijn om zoveel mogelijk plastic te vermijden, dan zou het voor ons als consument heel simpel zijn. Dan zou niemand bewust moeten keuzes maken. Dat zou toch het gemakkelijkste en meest milieuvriendelijk zijn.

Wat zijn jullie bevinden in verband met #meiplasticvrij ?

Voor meer tips moet je zeker de website van meiplasticvrij bekijken!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

15 reacties

 • Haydée

  Van sommige producten is het echt onbegrijpelijk waarom ze in plastiek verpakt moeten zijn. Bananen? Komkommers? En inderdaad, de producten die moeilijk te verkopen zijn zonder verpakking zouden gerust in een kartonnen verpakking kunnen verkocht worden.

 • Hippiemeisje

  Ik ben ook anti-plastic… het ruineert onze planeet.

  ik koop mijn cola zero in glazen flessen, maar las dan weer eens dat het veel vervuilender is om die proper te maken dan om PET te recycleren. Over het geld, vergeet niet het statiegeld bij glazen flessen, dat krijg je terug en zit ermee in verrekend! 😉

  Oh ja, ik doe mee aan de plastic attack op 2 juni! Mét reden!

  • Stephanie

   Ja, dat heb ik ook al gelezen. Ook het extra gewicht die moet meegesleurd worden is een nadeel aan de glazen flessen. Het statiegeld is er niet bijgerekend, het is echt 50% duurder dan de frisdrank in plastic flessen 🙂 Goed dat je er ook mee bezig bent!

 • Linda

  Wat leuk om de vorderingen te lezen! Afgelopen weekend was ik in een bio supermarkt in Gent en ik werd enorm verrast door de grote bakken die daar stonden met granen, noten en fruit. En dan kan je zelf jouw herbruikbare verpakkingen ermee vullen. Wat een uitkomst! Misschien is er bij jou in de buurt ook een bio supermarkt waar je gemakkelijker producten zonder verpakking kunt krijgen? 🙂

  • Stephanie

   Hier hebben we Biovita en BioPlanet, ik ben eigenlijk nog nooit in Biovita geweest (foei!) maar in Bio Planet kan ik mij precies niet herinneren dat er noten en granen werden verkocht waarmee je je eigen potten kon vullen.

 • Janine

  Wat goed dat je dit doet! Ik vind het belachelijk hoe mensen soms plastic weggooien in de natuur. Ik ga er goed mee om en ik heb dan ook een plastic bak waar al het plastic in gaat.

 • Inez

  Door de actie mei plasticvrij probeer ik ook extra hard op ons ‘plasticverbruik’ te letten maar omdat we eigenlijk geen tijd hebben om meerdere winkels tijdens de week te bezoeken, zijn we voornamelijk aangewezen op de supermarkt. En hoewel ik mijn best doe, voelt het vaak alsof ik enkel de minst slechte keuze kan maken want voor sommige dingen lijkt een plastic verpakking wel onvermijdelijk.
  Ik was wel blij om te zien dat toen ik onlangs bij een Delhaize (die jammer genoeg helemaal niet in onze buurt ligt) binnen ging, die meededen met de actie. Ze verpakten hun vleesproducten enkel nog in papier en gebruikten niet langer de extra plastic verpakking die er normaal bij komt. De slaatjes (martino of eiersla of whatever) zaten wel nog steeds in plastic potjes, maar ja, je moet ergens beginnen, denk ik dan.

  • Stephanie

   Hier bij ons in Delhaize doen ze niet mee. En inderdaad, als je het heel juist wil gaan aanpakken moet je wel bijna verschillende winkels gaan doen. Jammer hé, ik hoop dat er iets gaat veranderen zodat wij als consument de keuze niet meer moeten maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *