Leven als tienermoeder
Persoonlijk

Het leven als tienermoeder: een positief verhaal.

Tienermoeders… kinderen die kinderen krijgen, jonge mensen die hun jeugd vergooien… jonge meisjes die nog niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor een kind. Mensen hebben zoveel vooroordelen over tienermoeders. Ergens is dat wel te begrijpen ook, als er een verhaal op tv komt of in de ‘boekskes’, dan komt een tienermoeder er maar zelden goed uit. En dat is jammer, want elke verhaal is anders. En een oudere moeder zijn betekent niet dat je daarom beter voor je kind kunt zorgen…

Leven als tienermoeder: het kan ook anders!

En daar zijn we het perfecte voorbeeld van. Ook ik was een tienermoeder, ik was pas 17 geworden toen we ontdekten dat ik zwanger was. Mijn vriend (nu mijn man, jaaa, we zijn nog altijd samen) was toen 21. We woonden beiden nog thuis en ik zat in het laatste jaar in het middelbaar. We waren toen net 15 maand samen als ik zwanger werd. Mijn vriend had toen al een vaste job, en dus ook een inkomen. Gelukkig! Op het einde van mijn zwangerschap gingen we samen op de zolder bij mijn ouders gaan wonen. We hadden er een bed, een zetel, tv, koelkast en bureau. Ik weet nog dat de dag dat ik mijn eindrapport ging halen op school, ik toen exact 8 maand zwanger was.

En toen werd onze eerste dochter geboren.

Kyara is geboren op 20 juli 2005. Toen ze een paar maanden oud was, zijn we afwisselend bij mijn ouders en schoonouders gaan wonen. De steun van onze ouders zijn ons groot geluk geweest. We hadden nog geen woonkosten, hadden toch het inkomen van mijn man. Ik heb het geluk gehad hierdoor dat ik niet meteen aan het werk moest, en als jonge mama tijd had om te wennen aan een leven als tienermoeder. Ik ben pas beginnen werken toen Kyara al 9 maand oud was. Zalig toch! Ik heb zo genoten van die tijd.

leven als tienermoeder

Tijd voor de volgende stappen in ons leven samen.

Een paar maanden nadat ik gestart was met werken, hebben we ons huis gekocht. Kort nadien waren we voor de 2de keer zwanger. De dag dat we in ons huis gingen gaan wonen was ik net 3 maand zwanger en had ik mijn eerste dag zwangerschapsrust. Dus ook nu had ik tijd om eerst te wennen aan het alleen gaan wonen en zorgen voor het huishouden en een kind. 12 dagen nadat ik 20 was geworden, werd ik voor de tweede keer mama. Het heeft niet veel gescheeld of ik was 2 keer tienermoeder geworden 😉

Op 3 juni 2011 zijn we getrouwd, we waren toen bijna 8 jaar samen. Nog eens 3 jaar later waren we zwanger van ons derde kindje, deze keer een zoontje. De kers op onze mooie taart! We voelen ons zo compleet nu. Intussen zijn we dik 14 jaar samen en het gaat nog steeds goed. Ik ben er zo fier op, want ik denk dat maar weinig mensen het vertrouwen hadden dat we zouden samen blijven door onze jonge leeftijd. Zo zie je maar dat je niet altijd kan afgaan op iemands leeftijd om te oordelen of die al dan niet in staat is om kinderen groot te brengen. We kennen zelf gezinnen genoeg waarin het niet goed gaat, ook al waren de ouders een stuk ouder dan wij toen ze kinderen kregen.

Dus even in het kort:

  • 17 jaar: Voor het eerst mama geworden.
  • 18 jaar: Ons liefdesnestje gekocht.
  • 19 jaar: In ons huisje gaan wonen na vele verbouwingen.
  • 20 jaar: Voor de 2de keer mama geworden.
  • 23 jaar: gehuwd
  • 27 jaar: voor de 3e keer mama geworden

Wat ik er van vond om tienermoeder te zijn?

Eerlijk? Ik vond / vind het zalig om zo’n jonge mama te zijn. Ik had altijd al gezegd dat ik geen kinderen meer wou na mijn 30. Nu ben ik 31 en voel ik mij nog perfect is staat om kinderen te baren, als is het voor ons wel genoeg geweest nu.  Ik zei als jong meisje al tegen mijn moeder dat ik een jonge mama wou worden. Het zit wat in de familie, we hebben foto’s van 5 generaties samen kunnen trekken, hoeveel mensen kunnen dat zeggen? Natuurlijk is het handiger als je al een job hebt en al in een eigen huis woont, maar hé… het is ons toch gelukt 🙂

Voor ons is de cirkel nu rond.

We hebben 3 kinderen en we voelen ons compleet. Het idee om terug korte nachten te hebben en rekening te moeten houden met een baby… Het is niets meer voor mij. Moest het er op een onverwachte manier toch van komen, dan is het welkom… Maar ik ga zeker niet speciaal mijn spiraaltje laten verwijderen ervoor 😉 Voor ons is het nu wel compleet! Zo zie: het leven als tienermoeder kan ook goed gaan.

Lees ook: Ik was de perfecte moeder en toen kreeg ik kinderen.

Bron hoofdfoto

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.