Knutselen met een peuter: meisje met geschilderde handen en hoofd.
Kids,  Kleuter,  Spelen

Knutselen met een peuter: enkele leuke ideetjes!

Onze kleine Vince is pas 2 jaar geworden, een leuke leeftijd waarop je zoveel meer dingen kan doen met je kindje. Even rustig aan tafel zitten om samen te knutselen, te tekenen en kleuren is op deze leeftijd heel erg leuk. Knutselen met een peuter brengt heel wat variatie in de activiteiten. Kleuren met kleurpotloden begint wat saai te worden. Tijd voor afwisseling!

Knutselen met een peuter: enkele leuke ideetjes!

Tekenen en kleuren met stiften

Die stiften van de grote zussen zijn veel interessanter dan zijn potloden, maar daar mag hij niet mee kleuren 😉 Dus hebben we speciale stiften gekocht. Stiften die gemakkelijk uitwassen op kledij en waarvan hij de punt niet kan induwen. Ideaal voor een kleine ontdekker! Lekker kliederen op een leeg blad, of kleuren op een kleurplaat of in een kleurboek is super leuk om te doen!

Knutselen met peuter: kleuren

Experimenteren met verf

Ook schilderen proberen we al eens te doen. Heel leuk! En we doen het kleurtje per kleurtje, zo kunnen we hem gemakkelijker de verschillende kleurtjes aanleren. Ook vingerverven is echt tof! Wist je dat er ecologische vingerverf bestaat? Online kun je ook leuke vingerverf pakketten kopen om kaartjes mee te maken? Meteen een leuk cadeautje voor oma en opa 😉

Leren knippen en plakken

Wat ook leuk is, eens ze 2 jaar, zijn is knippen. Misschien denk je dat ze hiervoor nog te klein zijn, maar dat is zeker niet waar. Je hebt speciale scharen voor hun leeftijd, waarmee je kleintje zich geen pijn kan doen. Wij hadden nog een roze liggen van de zusjes waar hij het nu ook maar mee moet doen, onze stoere man 😉 Het zal nog een tijdje duren eer hij de handeling goed zal kunnen doen, maar oefening baart kunst! Knippen is heel goed voor de fijne motoriek en de oog-hand coördinatie. Ik kocht een pakket van SES om om onze peuter te leren knippen, mozaïken en prikken.

De fijne motoriek stimuleren met crêpepapier

Wat we ook hebben gedaan is crêpepapier in stukjes scheuren en op een blad kleven, dikke pret zou je denken! Maar ons ventje had vooral interesse in het lijmen zelf. Ik had het idee dat hij nog niet goed snapte wat er van hem verwacht werd, volgende keer beter :p Scheuren en knippen is heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek! Dit is alvast het resultaat: een groene kikker.

Leuke vormpjes maken met klei

Ik heb hier ook altijd Play Doh in huis! Alle 3 onze kinderen zijn verzot op het maken van leuke vormpjes. Bolletjes of worstjes draaien is goed voor de motoriek. Maar ook vormpjes uitduwen is altijd heel leuk.

Het zijn allemaal simpele eerste knutselwerkjes, maar wel heel leuk om samen te doen. Ik vind het zelf heel leuk om samen met mijn peuter aan tafel te zitten en samen op ontdekking te gaan.

Knutselen met een peuter is simpel en leuk. Heb jij nog leuke tips? Laat gerust een reactie na met extra ideetjes.

Lees ook: Tips om je peuter voor te bereiden op de eerste schooldag.

Afbeelding van Prashant Sharma via Pixabay

Deze blog bevat affiliate links.

Vergeet je deze blog niet te pinnen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.