Kleuter

Starten in de kleuterklas, hoe kan je je kleuter best voorbereiden?

Het is bijna zover, binnen exact een week is het de eerste dag in de kleuterklas voor ons zoontje. Dat hij nog nooit naar een opvang is geweest, maakt het extra spannend. Het is een grote stap voor zo’n kleintje en hoe beter ze voorbereid zijn, hoe beter ze kunnen snappen wat er hen te wachten staat en hoe rustiger we ons zelf voelen over die eerste schooldag.

Hoe wij hem voorbereiden op de eerste dag in de kleuterklas:

  • Samen een boekentasje kiezen. Zo kan je kleuter iets kiezen wat hem echt aanspreekt en wat hij of zijn leuk vindt. Deze rugzak heeft ons zoontje al een tijdje, toen hij kleiner was vond hij het leuk om met zijn rugzak op zijn rug rond te lopen (toen nog gevuld met pampers en doekjes). Zo had hij net zoals zijn zussen al een boekentas. Omdat hij deze nog altijd zo leuk vindt en het echt als zijn boekentasje ziet, ga ik nog geen andere kopen.
  • Het boekje ‘De eerste schooldag van Milan’ is een heel leuk boekje om voor te lezen. Van afscheid nemen van mama tot schilderen in de klas… Het boekje geeft echt een mooi en duidelijk beeld van hoe een schooldag er aan toe gaat. Ons zoontje is verzot op dit verhaal en we lezen het elke dag voor een hem. Er bestaan trouwens heel veel boeken op peuterformaat over het eerste kleuterklasje.
  • De koekendoosjes en drinkbeker kochten we aan bij Babygoodies. Met zijn naam die erop gedrukt staat en het mooie design kan hij snel zijn eigen spulletjes herkennen. Zo is de kans dat hij deze in de kleuterklas kwijt raakt bijna onbestaand.

Naar zelfredzaamheid toe:

  • Laat je kleuter al zelf zijn broekje naar beneden trekken om naar het toilet te gaan. Doe ook gemakkelijke kledij aan. Als ze plots snel naar het toilet moeten, is een broek met een onhandige knoop niet ideaal. Als we een ongelukje kunnen voorkomen hiermee, graag! Daarom hebben we broekjes met een rekker gekocht.
  • Zelfstandig de drankfles en koekendozen kunnen openen zonder dat alles op de grond valt, dat is zeker ook handig. Dus deze kun je zeker op voorhand thuis al beginnen gebruiken.

Hoe bereiden jullie je kleuter voor op de eerste kleuterklas?

Veel sterkte aan alle mama’s en papa’s die, net zoals wij, hun kindje voor het eerst naar school moeten brengen.

Klik hier voor meer tips voor de eerste kleuterklas.

Deze blog bevat affiliate links.

Delen is lief!
error

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *