Blog,  Ecologisch leven

Deze 3 gevaarlijke producten wil je niet meer in huis! + zo vervang je ze.

Dagelijks worden er gemiddeld 149 oproepen gedaan naar het antigifcentrum. Ongeveer 1 op de 4 oproepen gaat over ongelukken met huishoudelijke producten. Kinderen die giftige producten hebben doorgeslikt, mensen met brandwonden op de huid, spatten in het oog enz… Het gaat vaak over alledaagse producten die je gebruikt in het huishouden en waarvan je vaak denkt dat ze onschuldig zijn.

Ik herinner me nog heel goed de EHBO curcus die ik volgde in het ziekenhuis.

Een spoedarts vertelde ons over een kindje die overleden was door ontstopper te drinken. Na de autopsie bleek dat er bij het kindje niets meer werd teruggevonden van de slokdarm, omdat die helemaal opgelost was. Vreselijk toch! Zo’n producten zijn zo gevaarlijk, krijg daar maar eens een spat van in je oog, brrrt!

Ik hoor het je al zeggen:

Ja, maar mijn producten staan altijd hoog, waar de kinderen er niet aankunnen! Ja, dat geloof ik maar al te graag. Maar iedereen kan wel eens iets vergeten. En dat hoeft maar 1 keer gebeuren om ongelukken te veroorzaken. Beter voorkomen dan genezen, toch? Veel van deze producten zijn echt overbodig en kun je gemakkelijk vervangen door een milieuvriendelijke variant.

Deze gevaarlijke producten koop ik nooit meer:

1. Bleekwater of javel.

Bleekwater is een agressief middel die heel slecht is voor het milieu en kan gevaarlijk zijn bij inname. Ook kunnen er gevaarlijke chemische reacties ontstaan als je het gebruikt in combinatie met andere producten en zelfs met urine wanneer je het in het toilet giet!

Deze producten zijn giftig voor kinderen.

Dit gebruik ik ter vervanging:

Sommige mensen gebruiken bleekwater om bacteriën te doden, zoals bij het reinigen van het toilet. Maar gewoon je toilet kuisen met een allesreiniger is al meer dan voldoende. We eten tenslotte toch niet van de wc-bril? Door regelmatig je toilet te poetsen verwijder je al het grootste deel van de bacteriën.

Je terras kuisen met bleekwater is helemaal niet nodig om de groene aanslag weg te krijgen. Met wat bruine (of groene) zeep kun je je terras proper krijgen. Een pot bruine zeep is spotgoedkoop, je doet er super lang mee en het is milieuvriendelijk. Ik los 100 gram zeep op in 5 liter water en laat het afkoelen, daarna giet ik het in een grote fles en doe ik er maanden lang mee. Ik dweil hier ook de vloer mee.

2. Ontstopper.

Deze bijtende producten kunnen serieuze brandwonden veroorzaken. Ze worden gebruikt tegen verstoppingen in het toilet, in bad, douche en voor de afvoer in de keuken. Maar ook hier geldt de regel: voorkomen is beter dan genezen. Ik heb 1 keer zo’n agressief product gebruikt wat heeft gezorgd voor een lekkage aan de leiding in onze kelder. Er was gewoon een gaatje gebrand door onze afvoer!

Deze schoonmaakmiddelen zijn spotgoedkoop, milieuvriendelijk en doen even goed hun werk als andere schadelijke producten! Gewone huishoudazijn doet trouwens even goed z’n werk.

Dit gebruik ik ter vervanging:

Ik doe dit 1 keer per maand: giet een kopje sodakristallen door de afvoer of toilet, vul daarna het kopje met dezelfde hoeveelheid aan azijn en giet dat er bovenop. Je ziet meteen dat het mengsel begint te schuimen. Laat een half uurtje trekken en overgiet nadien met heet water. Gedaan met slechte geurtjes en verstoppingen! Voorkomen is beter dan genezen 😉

Lees hier meer over het gevaar van huishoudelijke producten.

3. Antibacteriële middelen.

Kuisen met dergelijke producten is schadelijk voor het immuunsysteem. Voor sommigen is het haast een obsessie om het hele huis bacterie-vrij te houden. Maar onze kinderen blootstellen aan bacteriën zorgt ervoor dat ze minder snel ziek worden. Gewoon kuisen met een allesreiniger doet ook z’n werk.

Weetje: toen ik als onthaalmoeder werkte, mochten we niet kuisen met dettol! Het zorgt voor een verzwakt immuunsysteem van het kind en het zorgt dan bacteriën resistent gaan worden.

“Opmerking: Huishoudelijk bleekwater, Dettol en HAC
hebben geen ontsmettende werking! Ze horen dan
ook niet thuis in de kinderopvang!”  Aldus kind en gezin.

Tip: maak zelf je wasmiddel, milieuvriendelijk en spotgoedkoop.

Lees ook: 13 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Gevaarlijke producten.

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *