Besparen,  Ecologisch Leven,  Lifestyle

Deze gevaarlijke producten komen hier nooit meer binnen! + zo vervang ik ze.

Dagelijks worden er gemiddeld 149 oproepen gedaan naar het antigifcentrum. Ongeveer 1 op de 4 oproepen gaat over ongelukken met huishoudelijke producten. Kinderen die giftige producten hebben doorgeslikt, mensen met brandwonden op de huid, spatten in het oog enz… Ik herinner me nog heel goed de EHBO curcus die ik volgde in het ziekenhuis. Een spoedarts vertelde ons over een kindje die overleden was door ontstopper te drinken. Na de autopsie bleek dat er bij het kindje niets meer werd teruggevonden van de slokdarm, omdat die helemaal opgelost was. Vreselijk toch!

Ik hoor het je al zeggen:

Ja, maar mijn producten staan altijd hoog, waar de kinderen er niet aankunnen! Ja, dat geloof ik maar al te graag. Maar iedereen kan wel eens iets vergeten. En dat hoeft maar 1 keer gebeuren om ongelukken te veroorzaken. Beter voorkomen dan genezen, toch? Veel van deze producten zijn echt niet nodig en kun je gemakkelijk vervangen door een milieuvriendelijke variant.

Deze gevaarlijke producten koop ik nooit meer:

Bleekwater of javel.

Bleekwater is een agressief middel die heel slecht is voor het milieu en kan gevaarlijk zijn bij inname. Ook kunnen er gevaarlijke chemische reacties ontstaan als je het gebruikt in combinatie met andere producten en zelfs met urine wanneer je het in het toilet giet!

  • Sommige mensen gebruiken bleekwater om bacteriën te doden, zoals bij het reinigen van het toilet. Maar gewoon je toilet kuisen met een allesreiniger is al meer dan voldoende. We eten tenslotte toch niet van de wc-bril! Door regelmatig je toilet te poetsen verwijder je al het grootste deel van de bacteriën.
  • Je terras kuisen met bleekwater is helemaal niet nodig om de groene aanslag weg te krijgen. Met wat bruine (of groene) zeep kun je je terras proper krijgen. Een pot bruine zeep is spotgoedkoop, je doet er superlang mee en het is milieuvriendelijk. Ik los 100 gram zeep op in 5 liter water en laat het afkoelen, daarna giet ik het in een grote fles en doe ik er maanden lang mee. Ik kuis hiermee ook de vloer binnen.

Ontstopper.

Deze bijtende producten die serieuze brandwonden kunnen veroorzaken. Ze worden gebruikt tegen verstoppingen in het toilet, in bad, douche en voor de afvoer in de keuken. Maar ook hier geldt de regel: voorkomen is beter dan genezen. Ik heb 1 keer zo’n agressief product gebruikt wat heeft gezorgd voor een lekkage aan de leiding in onze kelder. Er was gewoon een gaatje gebrand door onze afvoer!

Ik doe dit 1 keer per maand: giet een kopje sodakristallen door de afvoer of toilet, vul daarna het kopje met dezelfde hoeveelheid aan azijn en giet dat er bovenop. Je ziet meteen dat het mengsel begint te schuimen. Laat een half uurtje trekken en overgiet nadien met heet water. Gedaan met slechte geurtjes en verstoppingen!

Antibacteriële middelen.

Kuisen met dergelijke producten is schadelijk voor het immuunsysteem. Voor sommigen is het haast een obsessie om het hele huis bacterie-vrij te houden. Maar onze kinderen blootstellen aan bacteriën zorgt ervoor dat ze minder snel ziek worden.

Weetje: toen ik als onthaalmoeder werkte, mochten we niet kuisen met dettol! Het zorgt voor een verzwakt immuunsysteem van het kind en het zorgt dan bacteriën resistent gaan worden.

“Opmerking: Huishoudelijk bleekwater, Dettol en HAC
hebben geen ontsmettende werking! Ze horen dan
ook niet thuis in de kinderopvang!”  Aldus kind en gezin.

Deze schoonmaakmiddelen zijn spotgoedkoop, milieuvriendelijk en doen even goed hun werk als andere schadelijke producten! Gewone huishoudazijn doet trouwens even goed z’n werk.

Reinigen met een natuurlijk reinigingsmiddel is onder normale omstandigheden voldoende om je huis proper te houden.

Lees hier meer over het gevaar van huishoudelijke producten.

Deze producten zijn giftig voor kinderen.

Tip: maak zelf je wasmiddel, milieuvriendelijk en spotgoedkoop.

 

 

Delen is lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *