kleuter speelt met blokken
Blog,  cadeautips,  Kids,  Kleuter,  Spelen

Het favoriete speelgoed van een 4 jarige kleuter

Met de Sinterklaas periode die er weer aan komt leek het me leuk om een blog te maken met het favoriete speelgoed van onze bijna 5- jarige kleuter. Speelgoed kiezen is niet altijd gemakkelijk. Want je wil vast geen huis met een overdosis aan speelgoed waar je kind mee amper naar omkijkt. Ons zoontje is bijna 5 en heeft speelgoed waar hij al jaren mee speelt! Maar ook onze dochters hadden hun favoriet speelgoed op die leeftijd! Hun interesses waren, op een paar uitzonderingen na, gelijk met dat van ons zoontje.

Het favoriete speelgoed van een 4 jarige!

Duplo blokken

Iedereen kent ongetwijfeld de Duplo blokken van vroeger. Oerdegelijk en sterk materiaal, niet kapot te krijgen. Hier kregen ze al op hun eerste verjaardag Duplo blokken, en 4 jaar later wordt daar nog steeds veel mee gespeeld. En hoewel we van alles hebben van dieren, popjes en auto’s… zijn het de blokjes zelf die in de smaak vallen. Torens maken is een van de favoriete bezigheden. En Duplo is iets wat altijd blijft meegaan. De Duplo blokken van toen ik nog klein was liggen bij mijn vader thuis. En daar speelt ons zoontje nog mee, samen met zijn neefje. Hier kun je niet mee missen. Hier kun je alles vinden van Duplo.

Treinspoor van Duplo

Hoewel er met de popjes en diertjes minder gespeeld wordt, is de trein daarintegen toch een van zijn favoriete stukken speelgoed. De trein rijdt op batterijen en je kunt oneindig veel rails blijven aankopen waar je heel veel verschillende sporen kunt aanleggen om een zo lang mogelijk spoort door het huis te kunnen leggen. Super tof! Deze kreeg hij op zijn tweede verjaardag en is al 3 jaar lang een van de toppers in huis!

Play D’Oh

Oftewel… plastecine ūüėČ Daar hielden ze zich alle 3 graag mee bezig. Ons zoontje van bijna 5 speelt daar heel vaak mee. Het is trouwens heel goed om de fijne motoriek mee te ontwikkelen: balletjes draaien en worstjes rollen is zoveel meer dan enkel maar spelen. Zo ontwikkelen ze de spieren in hun handen en dat komt dan weer goed van pas als ze bijvoorbeeld moeten leren schrijven in het eerste leerjaar. Ook kunnen ze met Play D’Oh hun fantasie gebruiken en cre√ęren wat ze maar willen! En ja, achteraf heb je wel wat opruimwerk. Maar dat stelt niets voor met het plezier dat ze hier aan beleven. Hier vind je alles van Play D’Oh terug.

Knutselmateriaal

Heel simpel, en vaak heel goedkoop ook. De knutseldozen van SES worden hier vaak gebruikt. Ook knutselen is goed voor de fijne motoriek. Er zijn pakketten waarbij ze leren knippen, leren plakken, leren stempelen, leren moza√Įeken, enz… Een voor een leuk en leerrijk. Voor haast elke feestdag bestel ik bij het ‘grote’ cadeau nog zo’n doos. Ook als cadeautje voor een kinderfeestje kun je hier nooit mee missen.

Puzzels maken

Nog zoiets wat niet alleen leuk is, maar ook leerrijk! En hier draait het niet alleen om de motoriek, maar ook de oog-hand coördinatie en probleemoplossend denken. Zelf vind ik puzzelen een van de leukste dingen om samen met je kind te doen.

Hier vind je een groot assortiment aan puzzels vanaf 4 jaar.

Auto’s

Vince heeft een hele bak vol auto’s. In alle kleuren en vormen! Ook van Cars heeft hij er in de 20. Veel, maar niet te veel als hij er zo vaak mee bezig is. Wat hier minder goed aanpakt zijn dan garage’s en racebanen. Ik merkte al vaker op dat grote stukken speelgoed amper gebruikt worden.

Poppen en toebehoren

De meisjes hadden hier elk hun Baby Born. Duur in aankoop, maar wel heel degelijk van materiaal, daar komt dus niets aan. De leukste spullen hierbij zijn dan een poppenbedje dat naast hun eigen bed stond, een was en verzorgingstafel en ook een buggy mag zeker niet ontbreken.

En hoe cool is deze poppenwagen!!

Er liggen 100 den spullen in de winkel. Maar mijn ervaring is dat kinderen niet zoveel nodig hebben om te spelen. De meisjes werden altijd flink in de watten gelegd met speelgoed. Gelukkig zijn we hier met ons zoontje verstandiger omgegaan in het aankopen van speelgoed.

Wat is het favoriete speelgoed van jouw 4-jarige?

Lees ook: Deze boeken zijn al ruim 2 jaar de favoriete kinderboeken van onze kleuter!

Afbeelding van Esi Gr√ľnhagen via Pixabay

In deze blog staan affiliate links.

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.