Blog,  Thuisonderwijs

Zo verliep onze eerste week huisonderwijs

Voorbije week was best spannend voor ons. De start van huisonderwijs. Hoewel ik het steeds meer en meer zag zitten, bleef het toch spannend hoe alles zou verlopen. Ik had alvast een planning gemaakt voor de hele week. Een heel rustige planning om te starten. Ik wou er niet meteen druk op zetten al van in het begin. Ik las al vaker dat huisonderwijs in het begin wat zoeken is. En niet alleen de eerste week, maar zelfs de eerste maanden.

Ik had me dus voorgenomen om niet te stressen en ons gewoon de nodige tijd te geven om aan dit hele concept te wennen. We hebben tijd om uit te zoeken hoe we het best werken. Zo had ik voor deze week enkel taal en wiskunde ingepland. Zo blijven we mee met de belangrijkste vakken. Al de rest volgt binnenkort wel.

Onze eerste week huisonderwijs verliep zo:

Onze ochtend:

De dag begint voor mij een half uurtje later dan normaal. Mijn alarm loopt pas af om 6u55 in plaats van 6u30. Ik sta dus op samen met mijn dochters van 15 en 13. Ook nu is er tijd om rustig wakker te worden: met een koffie in mijn zetel. Ik breng de meisjes naar school om 8u10 en eens thuis heb ik tijd om even aan de computer te zitten en mijn mails te bekijken. Vince maakt ik pas wakker om 9u. Hij gaat mee gaan slapen met zijn zussen om 22u. Hij is uitgeslapen, de ochtend begint zonder stress in tegenstelling tot normaal. Op schooldagen is het vaak wat stressen om iedereen op tijd op school te krijgen.

In de voormiddag doen we taal en wiskunde

Net als dat op school het geval was, pakken we het hier ook zo aan. In de voormiddag starten we met lezen. Daarna volgen wat oefenblaadjes taal die online eenvoudig kon afdrukken. Helemaal in de methode waarin we nu taal doen: Ik lees met hup en aap. Ook oefenen we elke dag wat woordjes. Schrijven is wat moeilijker voor Vince, al merk ik wel vooruitgang. Hij vormt steeds mooier zijn woordjes.

Na taal volgt wiskunde. We zijn deze week zo goed als door de leerstof van het eerste leerjaar. We leerden de klok lezen en deden oefeningen over warm en koud, meter, liter en euro’s.

Ik ben er van geschrokken hoe eenvoudig je aan heel veel oefenblaadjes kunt raken en aan online oefeningen om zowel taal als wiskunde te oefenen. Voor Vince is het wat leuker dan het leren uit zijn boeken. Om maar een voorbeeld te geven: op www.klokrekenen.be kun je heel eenvoudig het kloklezen oefenen. Helemaal op maat van je kind!

Korte lestijden, regelmatig pauze

Langer dan een half uurtje duren de ‘lestijden’ niet. Ik merk dat dit ook het beste werkt. Vince kan zich geen uur aan een stuk concentreren. Als ik merk dat hij zijn concentratie verliest mag hij even in pauze gaan. Een luxe, want zo zit er geen druk op hem en hoef ik mij niet nerveus te maken.

In de namiddag verliep alles heel gemoedelijk

Het was mooi weer, dus je kon ons wel enkele keren op het speelplein achter de deur terugvinden. Vince wou ook meerdere keren kijken in zijn dinosaurus boek, echt een aanrader. Hij is enorm geïnteresseerd, heel leuk dus om hem op die manier wat bij te kunnen brengen over deze prehistorische dieren.

Woensdag hebben we ook red velvet cupcakes gebakken. Mega aanrader dat recept! Zo kon Vince ook dingen afmeten / wegen. Een mooie oefening na de wiskunde les.

Vrijdagmiddag heeft hij zelfs even met zijn vroegere klasgenootjes kunnen spelen. Die kwamen tijdens de speeltijd even uitwaaien, ze waren van beide kanten enthousiast om te spelen. Vince was wel even bang dat hij terug mee zou moeten naar school, hahaha 🙂

Onze plannen voor volgende week:

Ook hier blijven we het rustig aan doen. Ik ga terug een planning maken waar ik mij zeker aan wil houden op vlak van wiskunde en taal. Voor de rest zien we wel. Maandag, dinsdag en woensdag geven ze mooi weer uit. Daar gaan we terug van profiteren. Daarna koelt het af en geven ze zelfs regen uit. Dan is er nog voldoende tijd om binnen een en ander te leren.

Ik merk wel nu al dat ik wat streng op Vince zal moeten zijn. Hij zou maar al te snel stoppen met de les om terug aan de computer te gaan. En zo werkt het natuurlijk niet. Ik heb een Time Timer aangeschaft waarin ik de lestijd mooi kan afbakenen zodat Vince meteen ziet hoe lang de les nog duurt. Dat geeft hem de nodige visualisatie die hij nodig heeft. Want de vraag: ‘Hebben de kindjes van mijn klas al speeltijd?’ kwam elke dag terug. En dat terwijl hij nog in bed zit als de kinderen al bezig zijn op school 😉

Besluit van onze eerste week huisonderwijs:

Al bij al was het een leuke week, rustig, ontspannen en vlot. Het maken van werkjes gaat heel snel. Ik snap meteen waarom thuisonderwijzers zeggen dat ze door de leerstof vliegen. Je hoeft met geen enkel ander kind rekening te houden, dus alles kan op eigen tempo gaan. Vince houdt er niet van om dingen die hij al kan steeds te herhalen. Eens hij de les kent wil hij gewoon door naar de volgende. Ik kijk in ieder geval al uit naar volgende week!

Ik ben Stephanie, mama van 2 tienerdochters en een zoontje van 6. Ik ben thuisblijfmama sinds de zwangerschap van ons zoontje. Sinds september 2021 krijgen onze kinderen thuisonderwijs en zijn we van plan om te gaan reizen met het gezin. We gaan op een zoektocht naar financiële vrijheid en vrijheid in het algemeen. We stappen uit de ratrace. Volg je ons avontuur?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *