Blog,  Kids,  Kinderen,  Kleuter,  Over mij,  Persoonlijk,  Tieners

Zo duur was de schoolrekening van onze kinderen na een heel jaar.

Dit is nieuw voor ons, normaal betalen we de schoolrekeningen zonder ons er vragen bij te stellen. Dit jaar zijn we toch heel benieuwd naar hoeveel we hebben betaald aan de schoolrekeningen van onze kinderen. Onze oudste dochter zat in het eerste middelbaar, onze tweede dochter in het 5de leerjaar en ons zoontje in de eerste kleuterklas.

Het leek ons interessant om de rekeningen van een kleuter, lager schoolkind en een kind in het middelbaar te vergelijken. De verschillen zijn opmerkelijk groot, dat wisten we op voorhand al. Maar de uiteindelijke bedragen zien na een heel schooljaar is toch wel eens de moeite om te vergelijken.

→De schoolrekening van onze kleuter:

Als thuisblijfmama die op 2 minuutjes stappen woont van de school, ga ik elke middag ons zoontje ophalen om thuis te eten. Dus kosten om op school te blijven eten hebben we niet. Ook hoeft hij niet naar de voor- of naschoolse opvang te gaan, wat ook een mooie besparing is.

In totaal betaalden we 43 euro voor de eerste kleuterklas. Waarvan 35 euro voor boekjes waarvan ik dacht dat ze er mee aan de slag gingen in de klas. Wat dus niet het geval was, bij de meisjes werden deze boekjes wel gebruikt. Als ik had geweten dat de boekjes niet nodig waren in de klas, dan had ik ze ook niet gekocht en was de rekening maar 8 euro geweest. Die 8 euro is opgegaan aan voorstellingen in het cultureel centrum.

→De schoolrekening van ons  lager schoolkind:

Ook onze dochter heeft heel het schooljaar thuis gegeten, op een paar keer na toch. Als ze op school wil eten, mag ze. Maar ze kiest er liever voor om mee te gaan naar huis.

In totaal lagen we aan 163,90 euro voor haar in het 5de leerjaar. We hebben al 105 euro betaald dit jaar voor de bosklassen van volgend jaar. In totaal 3 voorschotten van 35 euro. De rest is naar uitstapjes gegaan en zwemlessen.

→De schoolrekening van onze dochter in het eerste middelbaar:

En deze is opmerkelijk een pak hoger dan de andere rekeningen. Zij eet wel elke dag boterhammen op school omdat het toch een stukje verder is en het veiliger is om ’s middags niet met haar fiets nog eens over en weer te moeten rijden. Maar dit is ook het eerste jaar dat er moest betaald worden voor schoolboeken. In de lagere school hoeven we die niet te betalen.

In totaal lagen we aan 592,61 euro. De boeken alleen al kosten een 250 euro. De rest ging op aan uitstapjes, kopieën, drankjes, dessertjes en fruit of materiaal voor werkstukjes.

De totale rekening voor onze 3 kinderen is 799,51 euro. En wij hebben geen recht op een studietoelage. En weten dat het er de komende jaren niet goedkoper op zal worden, pfieuw, hahaha 🙂 Maar ze zijn het dubbel en dik waard, onze schatten. Ik kan me voorstellen dat dit voor gezinnen waarvan beide ouders werken, nog een pak hoger ligt door de opvangkosten en dergelijke. Weer een reden erbij waarom thuisblijfmama worden voordelig kan zijn.

Houden jullie bij hoeveel jullie betalen aan schoolrekeningen?

 

 

 

 

Vergeet je deze blog niet te pinnen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

3 reacties

 • Leslie

  Ik hou ook bij hoeveel er wordt uitgegeven aan schoolkosten, maar het is toch ietsjes anders. Wij kozen een aantal jaar terug voor huisonderwijs, en daar zijn de kosten toch iets anders. Je moet veel meer zelf aankopen of ergens lenen, of …

  Zo hebben we voor het komende schooljaar een microscoop aangekocht, een iets of wat deftige microscoop is niet goedkoop, maar met een kind dat Wetenschappen-Wiskunde wil doen, toch weer een belangrijk bezit.

  Heel eerlijk moet ik wel toegeven dat de grootste kost schoolboeken (met handleidingen waar nodig) is, op de tweede plaats boeken (wij lezen veel boeken en ik koop er veel, ook tweedehands, onder het mom “die heb ik nodig voor de lessen”) en op de derde plaats educatieve uitstapjes.

  • Stephanie

   Ik heb vroeger ook veel info opgezocht over het thuisonderwijs. Vooral omdat onze dochter zich nooit heeft thuisgevoeld op school en er vele jaren niet genoeg rekening werd gehouden met haar. Maar ik heb zelf amper structuur en het is een dagelijks gevecht om rond te raken… Ik denk dat ik mijn kinderen tekort zou doen met thuisonderwijs, gewoon al hierdoor. Al kijk ik er enorm naar op, naar het thuisonderwijs.

   • Leslie

    Het is inderdaad geen keuze die je maakt als je er zelf niet 100% achter staat. Zeker met inspectie en verplichte examens moet je stevig in je schoenen staan voor je eraan begint. Je groeit er natuurlijk ook wel in, maar zeker in het begin is het zoeken naar die gulden middenweg om alles af te krijgen wat je moet afkrijgen: onderwijs, huishouden, werk (in het begin werkte ik als web designer van thuis uit). Ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen een onmogelijke opgave kan lijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.