Boek review pubergids autisme
ADD,  Blog,  Boeken,  Kids,  Tieners

Boek review Pubergids autisme. | Leven met autisme

Nu ik zelf volop in onderzoeken zit naar autisme, AD(h)D enz… En de diagnose ook bij onze kinderen terug komt, lees ik me graag in in deze onderwerpen. Om onze puber met Asperger beter te kunnen begrijpen las ik het boek: Pubergids autisme. Dit boek staat boordevol tips waar je puber echt iets aan heeft. Omdat je beter zou weten of dit boek je zoon of dochter kan helpen schrijf ik deze boek review van de pubergids autisme.

Ik wou een boek die zowel hulp zou kunnen geven aan mijn puber, maar wat ook leerzaam zou zijn voor mij als moeder. Het boek is geschreven voor pubers die autisme hebben maar wel normaal begaafd zijn en naar het gewone middelbare onderwijs gaan. Het is geschreven voor je puber zelf, maar als ouder krijg je hier ook meer inzicht over waar je je puber mee kunt helpen.

Boek review: Pubergids autisme

Om te beginnen start het boek met onder andere de verschillende eigenschappen naast elkaar te plaatsten van mensen met en mensen zonder autisme. Wat hier zo mooi aan is, is dat het duidelijk wordt hoeveel positieve en mooie eigenschappen mensen met autisme hebben. Dit is voor je puber echt een opsteker. En als moeder is het ook iets om trots op te zijn, want veel van de kwaliteiten hebben anderen niet.

De overstap naar de het middelbaar onderwijs

Voor pubers die moeten starten in het middelbaar onderwijs wordt netjes uitgelegd hoe je een geschikte school kunt kiezen en hoe het in zo’n grote school in zijn werk gaat. Welke veranderingen er allemaal zijn in vergelijking met de lagere school.

Er staat een lijstje in waar pubers met autisme het moeilijk kunnen hebben. Je kunt aanduiden wat voor jou van toepassing is en dit meenemen wanneer je je gaat inschrijven in een school. Zo weten leerkrachten waar ze aan toe zijn en waar je het moeilijk mee hebt en vooral ook hoe ze kunnen helpen.

Er staan ook heel wat tips in die je puber helpen met zijn schoolwerk en dergelijke te organiseren. Maar ook voor thuis vind je er heel wat interessante tips om toe te passen om alles wat overzichtelijk te houden. Ook over hoe je nu het best studeert werd heel wat geschreven om je puber met autisme te helpen. Planningen opstellen, leren leren en het opstellen van boekverslagen… Niets wat in dit boek ontbreekt.

Wat je verder nog in de pubergids voor autisme kunt vinden:

Onderwerpen als puberteit, hoe je een stageplaats vinden of een vakantiejob kunt uitoefenen met hierbij de nodige tips. Er wordt uitgelegd hoe je je gedrag wat kunt aanpassen wanneer je op de werkvloer terecht komt.

Vrienden maken is niet eenvoudig, vaak heeft iemand met autisme zelfs geen behoefte aan veel vriendschappen. Maar wat doe je als je gepest wordt? En hoe herken je een echte goede vriend?

Verliefd zijn, wat is dat juist? Wat zijn je valkuilen als je autisme hebt en hoe pak je het best aan? Wat met seksualiteit? Hoe respecteer je je grenzen?

Welke gevaren zijn er? Hierin gaat het onder andere over seks, drugsgebruik en alcohol. Waar moet je mee oppassen?

Zelfstandigheid

Alle tips die in het boek staan zijn heel handig, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ze alles zelfstandig leren te doen. Hoe ga je om met geld? Hoe leer je om zelfstandig je te worden zodat je, eens je alleen gaat gaan wonen, alles weet wat je moet weten. Koken, de was doen, schoonmaken… moet aangeleerd worden voordat je puber alleen gaat wonen. En ook dit deel is terug heel leerrijk voor ouders. Ook voor mij is het heel moeilijk om te weten wanneer ik mijn dochter zoiets moet aanleren, en uit dit boek haalde ik heel wat tips.

Het boek wordt afgesloten met een bijlage voor een verslag voor je nieuwe school. Hierin staan heel wat tips die handig kunnen zijn voor leerkrachten, moesten die geen ervaring hebben met kinderen met autisme.

Meer info:

  • Auteur: Caroline Van Der Velde
  • Illustraties: Babette Van Der Velde
  • Bindwijze: softcover
  • Uitgever: Nieuwezijds
  • Verschenen in april 2007
  • 192 bladzijden

Op zich een heel interessant en leerrijk boek. Een aanrader! Het boek kun je hier aankopen.

Pin deze blog voor later.

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.