ADD

ADD, een hersenziekte volgens onderzoekers.

Ik zie weer verschillende nieuwsberichten op facebook over nieuwe onderzoeken naar ADD. In plaats van een afwijking, word nu gezegd dat AD(h)D een hersenziekte is, net zoals een zware depressie of een bipolaire stoornis. Mensen met AD(h)D zouden namelijk kleinere hersenen hebben.

SAY WHAT?? Even voel ik me echt beledigd!

Ben ik dan dommer dan de gemiddelde mens? Is het dat wat ze hiermee willen zeggen? Gelukkig bedacht ik me snel dat mensen met AD(h)D vaak hoogbegaafd zijn. Kijk maar naar Abraham Lincoln, Albert Einstein, Isaac Newton en Stephen Hawkins. Er zijn ook veel succesvolle AD(h)D-ers zoals John Lennon, Elvis Presley, Madonna, Justin Timberlake… veel kunstenaars, acteurs, zangers, … hebben het ver geschopt ondanks hun ‘ziekte’. Niet dat ik nu wil zeggen dat ik hoogbegaafd ben natuurlijk, en succesvol al zeker niet  😉

Het punt voor mij is wel dat het opnieuw bewezen is (voor zover dit nog nodig zou zijn) dat er wel degelijk meer aan de hand is dan “het verstrooide kind in de klas”.

En opnieuw heb ik de neiging om dit nieuws meteen te gaan verspreiden en te roepen: zie je wel, dit moet je echt eens gaan lezen!! Al heeft het roepen geen zin, mensen lijken het slechts heel even te begrijpen… Maar hoe moeten anderen het gaan begrijpen als ik het vaak zelf niet begrijp. Als je begrip wil moet je het gaan zoeken bij mensen die in dezelfde situatie zitten. Enkel zij snappen hoe het is, en het is fantastisch om elkaars verhalen dan horen en de gelijkenissen op te merken en toch eens hartelijk met onszelf te lachen.

Ik zie mijn ADD echter niet als een ziekte. Het is vervelend, dat wel, ik zou wel eens willen voelen hoe het is om geen ADD te hebben. Weten hoe het is om niet altijd alles te vergeten, om voor één keer niet alles te moeten zoeken wat ik nodig heb en weten hoe het voelt om gemotiveerd te zijn om iets helemaal af te werken… Maar als ik dan geen ADD zou hebben, dan zou er vast wel iets ander schelen, want ik geloof er echt in dat iedere mens wel iets heeft dat afwijkt van het ‘normale’.

Voor zover weer 1 van mijn vele hersenspinsels…

Bron: Artikel HLN

 

Vergeet je deze blog niet te pinnen?

Ik ben Stephanie, mama van 2 dochters en een zoontje. Na de geboorte van ons derde kindje hebben we de beslissing genomen dat ik thuis zou blijven voor de kinderen. Op deze blog hou ik alles bij waarin in interesse heb of dingen die ik graag wil delen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.